Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2] Album: DEUX FILLES – Silence & Wisdom

DEUX FILLES

Silence & Wisdom

Humbug/Border BAH 1

Meditativ fransk impressionism med stänk av klassiskt och folk är vad som bjuds på 4AD-flummiga etiketten Humbugs första release.

Sedan början av åttiotalet har Deux Filles spelat in fyra skivor, samtliga högt skattade i kritikerkretsar. Bakom det prosaiska franska gruppnamnet, som betyder »två flickor«, gömmer sig också verkligen två flickor; Gemini Forque, född 1958 i Algeriet av franska föräldrar och Claudine Coule, född 1954 i Lille.

Gemini Forque flyttade som barn med sina föräldrar till Paris där hon erhöll »Medaille D’argent de Music« vid tolv års ålder.

Under en semester i Pyrenéerna med sina föräldrar träffade hon för första gången Claudine — hennes första riktiga vän — i Lourdes.

Fyra dagar efter det att flickorna skiljts åt och återvänt till sina respektive hemstäder råkade Geminis föräldrar ut för en tragisk bilolycka som dödade modern och invalidiserade fadern. Sedan dess har flickorna varit oskiljaktiga.

»Silence & Wisdom« spelades in i Soho i London redan 1982 och efter 1984 har det varit helt tyst om Deux Filles. Faktum är att ingen varken sett eller hört från flickorna på snart nio år.

En ambitiös expedition sponsrad av ett verkligt fan, en japansk filantrop, påstås dock ha lyckats spåra deras uppehållsort till någonstans i Algeriet. Men efter fruktlösa försök att lokalisera flickorna kallades den franska främlingslegionen in för att fortsätta sökandet.

Den berömda fyrtioåttonde bataljonen fann snart deras nedbrända hus och ett förkolnat brev, vars autencitet konfirmerats av vetenskapsmän från British Museum, men som tyvärr bara gett upphov till ytterligare frågor om vad som hänt flickorna.

I väntan på gåtans lösning fungerar de mystiska tonerna till de diversifierade och mjukt framglidande musikstyckena på »Silence & Wisdom« som ett slags musikalisk hypnos där det är »ljuden« snarare än »melodierna« som imponerar.

Pietro Maglio

Annonser

Filed under: Album #02, Betyg 05, Pietro Maglio, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: