Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2] Album: BRAND NUBIAN – In God We Trust

BRAND NUBIAN

In God We Trust

Elektra/Import 9 61381

Brand Nubians debutalbum »One For All« utgjorde en milstolpe inom rap-musiken när den kom för ett par år sedan och denna deras uppföljare har föregåtts av stor nyfikenhet. Dels för att skivans release har skjutits upp ett par gånger trots kanonrecensioner och dels för att man velat veta hur nubierna skulle klara sig utan Grand Puba, som lämnat gruppen för att göra solokarriär. Svaret är att i Slö-Pubas frånvaro har nubierna blivit mycket hårdare än tidigare — både musikaliskt och ideologiskt.

»In God We Trust« är uppdelad i två delar — »Knowledge« och »Wisdom«. Brand Nubian är »femprocentare«, en rörelse som, enligt Minister Louie Far-rakhan, ledaren för »Nation of Islam«, har till uppgift att motstå de »tio procentens« falska religion och lögner och sprida den rätta läran. De tio procenten är de rika som suger ut de fattiga 90% som utgör resten av jordens befolkning.

Japp, Brand Nubian är militanta killar. Som det heter på ett av albumets bästa spår — »Gimme a GAT« — »I’m about to smoke this motherfucker«.

Själva påstår nubierna att GAT står för »God Allah’s Truth« och eftersom björnen är katolik och påven skiter i skogen tror vi inte alls att en GAT är ett skjutvapen. Efter det spåret följer »Black Star Line« — ett stycke amerikansk rapreggae när den är som allra lamast och klyschigast. Vi snackar kvalitetsmässig berg- och dal-bana här.

Det är lätt att ha invändningar mot Brand Nubians texter. Som »Love Me or Leave Me Alone«, som är klassiskt dum-macho. Man behöver inte ens vara feminist för att störa sig på den och då hjälper det inte att musiken är glimrande. Trots det går det inte att komma ifrån att de är en av de viktigare hip hop-akterna just nu och att det här är en extremt varierad platta som innehåller allt en bra rap-platta ska ha; snygga samplingar, slipade trutar, ett par bra partylåtar (»Punks Jump Up to Get Beat Down« och »The Travel Jam«) och — på gott och ont — kontroversiella åsikter.

Svenska Warner brydde sig inte om att släppa Grand Pubas album när den kom. Nu ska de tydligen strunta i den här också.

Micke Goulos

Filed under: Album #02, Betyg 07, Micke Goulos, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: