Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1] Album: UNION CARBIDE PRODUCTIONS – Swing

UNION CARBIDE PRODUCTIONS

Swing

Radium/MNW RA 93

Om det finns ett enda svenskt band som kan få sitt internationella genombrott med hjälp av Nirvana-effekten, måste det vara göteborgarna Union Carbide Productions. Bara det faktum att Steve Albini producerat deras fjärde album torde innebära att de främst i USA får långt större uppmärksamhet än de hittills fått. Jag har under ett antal år tjatat om hur stor potential de äger med sin förvisso lite väl Stooges-influerade rock’n’roll, men 1992 är detta exakt den musik som amerikanarna skriker efter (när de inte skriker efter jobb, mat och annat lika livsnödvändigt som musik…).

Om Nirvanas kommersiella framgångar satt spotlighten på en mängd talanglösa »band wagon jumpers«, exempelvis Pearl Jam, kan man stilla hoppas att även de mest trovärdiga nu får chansen. Och Union Carbide slår faktiskt de flesta av alla överskattade Sub Pop/grungegäng med minst en armslängd — två om man jämför sångaren Ebbot Lundbergs maniska scenkarisma med ett oräkneligt antal amerikanska broilers i kategorin väldigt mycket hår, väldigt lite hjärna och utstrålning. Det bästa vore nog om de emigrerade till USA. Det skulle innebära en stor förlust för Sveriges underutvecklade rockklimat — det är popföreträdarna som har någonting bestående att visa upp — men en sista möjlighet för Carbide att hamna rätt.

»Swing« är en tillbakagång till den mer röjiga inramningen på de två första albumen, vilket dessvärre känns som om de självmant nöjer sig med att för evigt bli ett, om än ytterst hantverksskickligt, surrogat för Stooges. På föregångaren »From Influence To Ignorance« fanns ett nertonat utspel som genererade stora förhoppningar om att Carbide ville/kunde utvecklas till ett mer självständigt band. Om de nu slutgiltigt enbart har devisen »it’s only rock’n’roll« som musikalisk ledstjärna ger det dem åtminstone mer trovärdighet än Pearl Jam et al, vars allomfattande ledstjärna är det spanska ordet »que?«.

Terry Ericsson

Filed under: Album #01, Betyg 06, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: