Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1] Album: FINITRIBE – Unexpected Groovy Treat

FINITRIBE

Unexpected Groovy Treat

One Little Indian/Mega TP 34

Länge var skotska Finitribe underjordiska elektroexperimentalister som ingen utanför de mest hängivna hardcore-kretsarna ville veta av. Först med 1990 års samplings-collage-pop-attack »Gross 10K« lyckades de bredda skaran av intresserade även till de något mindre fanatiska anhängarna av hårdkantad elektronisk (dans)musik.

Nu har Finitribe plötsligt blivit hippa. Tiden har hunnit ikapp dem, och de har hunnit ikapp tiden. Soundet är snyggare än förut. Rytmerna betydligt mer »groovy«. Texterna mindre direkt kritiska (här finns med andra ord ingen ny »Animal Farm«, som var en så lyckad omskrivning av sången »Old McDonald Had a Farm« att McDonalds hotade att stämma skivbolaget). Samplingarna är vassare, humorn smartare och melodierna fler. Att de sedan har den goda smaken att sampla Jack Nicholson, John Cleese och damen som i början av »Forevergreen« så suggestivt konstaterar att »people used to dream about the future« ger extra plus i kanten.

Även i samband med »Unexpected Groovy Treat« känns ordet »kollage« träffande. Det är lätt att föreställa sig en hög legobitar i form av textrader, rytmsekvenser, melodier och samplingar, som omsorgsfullt passas ihop till stabila ljudkonstruktioner. Till detta läggs sedan sången; mer eller mindre entonig och effektiv som förstärkare av de korthugget smarta textraderna. En mening som »All I ever want is to be with you, be near you, beside you« kan visserligen vid första anblicken te sig ungefär lika begåvad som något av Mr Big, men så fort man inser hur snygg ordleken i de två sista fraserna är så är den plötsligt någonting helt annat. Lyssnar man sedan på den i sitt musikaliska sammanhang så är raden närmast genial. Och den är långt ifrån den enda sublima biten i Finitribes legokonstruktion.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #01, Betyg 07, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: