Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1] Album: CLOCK DVA – Digital Soundtracks

CLOCK DVA

Digital Soundtracks

Contempo/Hot Stuff CONTE 217

Denna halvlegendariska Sheffield-trios två senaste album har båda varit så vasst digitala och vetenskapliga att man nästan kunnat se ettorna och nollorna strömma genom högtalarmembranen och ut i rummet. Medan det första, »Buried Dreams«, till största delen byggde på psykologiska idéer om sexualitet, våld, rädsla och fetischism, så var »Man Amplified« en profetia över cyberåldern, omfattande allt från globala nätverk och fraktaler till levande datorprogram och människomaskiner.

»Digital Soundtracks«, som nu släppts på italienska Contempo, spelades in redan 1989, under samma tid som »Buried Dreams«. Det är helt instrumentalt och inspirerat av klassiska science fiction-filmer från fyrtio- och femtiotalen, typ »The Incredible Shrinking Man« och »The Thing from Another World«. Musikaliskt skiljer det sig dock — bortsett från de uppenbara filmsamplingarna — inte särskilt mycket från de båda föregångarna. Det är samma loopade minimalistiska stämningar och intensiva resonanssvepningar, och de strikta musikaliska texturerna placeras på samma, närmast matematiska, sätt i olika kombinationer som sedan äntrar och lämnar ljudbilden.

Avsaknaden av Newtons stålkalla röst är inte särskilt stor — på sätt och vis blir intrycket av musiken starkare när den så att säga får tala för sig själv. Men Clock DVA:s datorkompositioner balanserar hela tiden på en hårfin gräns mellan effektiv och tråkig monotoni, och på »Digital Soundtracks« hamnar de ofta på fel sida. Spår som »The Inversion« och »Stations of the Mind« hör visserligen till gruppens mer suggestiva ögonblick, men som helhet är detta album ändå mer tråkigt än stimulerande.

Att den amerikanske massmördaren och kannibalen Jeffrey Dahmer lyssnade på »Buried Dreams« när han arresterades i sitt hem i Milwaukee, och hade Clock DVA:s samlade produktion i skivhyllan, får var och en tolka som de vill.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #01, Betyg 04, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: