Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1] Album: BIGOD 20 – Steel Works

BIGOD 20

Steel Works

Zoth Ommog/Hot Stuff ZOT 13

Talla 2XLC är i mångas ögon Tysklands technoguru nummer ett. I mitten av åttiotalet var han halva Moskwa TV, en duo mest känd för sina syntdiscohits »Generator 7/8«, »The Art of Fashion« och »Brave New World«. 1984 startade han världens första renodlade technoklubb i hemstaden Frankfurt. En klubb som numera är belägen i slutet av en korridor mitt inne i stadens flygplatskomplex, och tar emot cirka femtonhundra besökare varje fredag.

1987 släpptes Bigod 20:s första singel »Body to Body«, följd året därpå av »America«. När sedan nästa singel, »The Bog«, kom två år senare hade Talla hunnit starta ett eget skivbolag att släppa den på (Muzic Research och underetiketten Zoth Ommog). Och denna gång nöjde sig inte duon med att låta som Front 242 rent musikaliskt utan bjöd även in Patrick Codenys att gästsjunga. Vilket resulterade i en briljant historia om en man som far till ett träsk i syfte att döda alla djur han kan hitta, men som snart upptäcker att det i själva verket är träsket som är jägaren och han offret — allt inbakat i ett organiskt ångande elektrosmatter.

Den finns med på »Steel Works«. Liksom »America«, en klassisk reflektion över det stora landet i väst, komplett med samplingar av presidenter, astronauter, TV-predikanter och operasångerskor. Resten av detta debutalbum lever inte upp till de två föregående singlarna. Varken de musikaliska eller textmässiga idéerna är lika smarta, och stundtals är det direkt torftigt. Fortfarande låter det mycket Front 242, men här finns också avtryck av Kliniks malande industrimentalitet. Den nye sångaren Zip Campisi låter helt OK vare sig han halvviskar, är teknologiskt kylig eller skrovligt skrikig. »Steel Works« är en hyfsad bodyplatta med två oumbärliga klassiker.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #01, Betyg 05, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: