Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #23] Album: JIMI TENOR – Intervision

JIMI TENOR

Intervision

Warp/Border

Under de senaste åren har den finländske saxofonisten och syntoperatören Jimi Tenor bott i New York. Han försörjer sig genom att fotografera turister i Empire State Building. Däremot besöker han aldrig — trots sitt rykte som utflippat jazzgeni — några av jazzklubbarna i East Village, eftersom han tycker att musiken som spelas där är alldeles för teoretisk och jobbig. I stället nämner han Sun Ra och John Coltranes mest experimentella stunder som influenser.

Men när han själv parar blåsarrangemang med tokiga pip blir resultatet inte ett dugg imponerande. Jimi Tenor är en kul instrumentalist. En barpianist från Mars med Buddy Holly-glasögon och trägavlade keyboards. Men han har ingen vidare känsla för svart jazzsväng. På albumet »Intervision«, Tenors första för technobolaget Warp, ekar blåset i »Never Say It Loud« och »Downtown« ihåligt och fantasilöst. Liksom hos Jamiroquai får man större lust att köpa skivorna som plagieras än att fortsätta lyssna.

Tenors talang visar sig bättre i enkla, monotont elbrummande pophits som fjolårets singel »Take Me Baby« eller råa »Sugar Daddy« som lyfter högt över de andra spåren på det här albumet. Det är visor ur en kortsluten karaokemaskin. Jim Foetus instängd på ett diskotek. I sina bästa stunder känns musikens taniga syntar och sjabbiga neonfärger influerade av Soft Cells klassiker »Non Stop Erotic Cabaret«. En skiva som visserligen har tusentals fler bottnar än Tenors nördiga playboyfantasier, men ändå fångar samma charmiga apati.

Jimi Tenor har skrivit kontrakt med Warp om sex album. Han har gott om tid att putsa upp jazzkänslan och skruva syntarna åt rätt håll. Om han fortsätter fixa orientaliska data-grooves som »Caravan« är han det mäktigaste som kommit från Finland sedan Morran.

Fredrik Strage

Filed under: Album #23, Betyg 06, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: