Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #23] Album: RADIO TARIFA – Temporal

RADIO TARIFA

Temporal

Ariola/BMG

Radio Tarifa är en flamenco-orkester från Madrid som skulle kunna vara förband till The Clash vilken dag som helst. Med sitt andra album »Temporal« befäster de sin ställning som ett av nittiotalets bästa band.

Men musiken på »Temporal« är precis som föregångaren »Rumba Argelina« underbart befriad från stora gester. Där mycket flamenco pulvriserar öronen med en ständig attack av smattrande klackar, guttural inälvssång och hamrande gitarrkomp vrider Radio Tarifa ner känslosamheten flera snäpp och låter nyanserna spela för fullt. Därför blir de också mycket mer intensiva.

När slagverkaren Fain S Duenas började med musik var det som forskare. Han slog sig i början av åttiotalet samman med Ramiro Amusategui och den franske flöjtisten Vincent Molino. De började högtidligt spela latinsk medeltida musik tillsammans, men kände ganska snart att något inte stämde. De förstod att det var meningslöst att spela musik som om det vore museimaterial och började titta i en ny riktning: söderut.

Flamencons rötter är egentligen nordafrikanska och härstammar från den tid då araberna härskade på iberiska halvön. De träffade den egensinnige sångaren Benjamin Escoriza och började tillsammans gräva, och upp porlade en het, sensuell blandning av flamenco, medeltida musik och arabiska rytmer. Inplanterat i ett extatiskt Nu. Radio Tarifa var bildat.

Namnet tog de efter en andalusisk radiostation och den lilla fiskebyn Tarifa som ligger på Spaniens sydligaste udde och som i dag blivit en mötesplats för surfare. En liten håla bara några heta mil från den afrikanska kontinenten.

Första skivan »Rumba Argelina« spelades in av gruppen som nu bestod av åtta man, men var aldrig tänkt att bli annat än ett engångsbesök i Madridstudion El Agujero (Hålet). Snart spred sig dock ryktet och Radio Tarifa fick spela för utsålda hus i Tokyo, London och Paris. Förra sommaren spelade de på Orientfestivalen i Stockholm och knockade en överraskad publik med sin knivskarpa, blodröda uppvisning i konsten att säga så mycket som möjligt med minsta möjliga uttrycksmedel.

»Temporal« har en mer distinkt ljudbild än den drömska »Rumba Argelina« men är på samma sätt fylld av pauser, viskningar, plötsliga tvärvändningar och en atmosfär så påtaglig att man kan sticka ut fingrarna och känna på den.

Trots säckpiporna och de medeltida klangerna känns musiken lika samtida som Daft Punk eller Jon Spencer Blues Explosion. Radio Tarifa viftar undan dammet från musikarkiven och spelar musik rätt in i 1997 eftersom de är så intensivt närvarande att årtal blir betydelselösa.

Det enda elektriska instrument de använder är en elbas, i övrigt är musiken fylld av smattrande slagverk, flöjter, säckpipor, dragspel och arabiska lutor. Och mitt i alltihop står sångaren Benjamin Escoriza. På scen ser han ut som en blandning av en fransk kypare och en bedagad latin lover, klädd i svart kostym, vit skjorta och purpurfärgad väst med klockkedja. Lite sliten och trött, precis som sin makalösa röst. Hest och tillbakapressat mejslar han fram varje nyans ur stavelserna. På två spår ersätts han av den mer traditionelle flamenco-sångaren Rafael Jimenez »Falo«, som knappast heller gör bort sig.

»Las Cuevas« börjar med avvaktande banjospel, dundrar igång med arabiska slagverksmattor och hålls hela tiden uppe av ett synkoperat basspel innan låten exploderar i ett virvlande jam ackompanjerat av Escorizas gutturala vrål. »Canción Sefardi« är judisk, sefardisk musik som låter som en spansk version av något som George Harrison lämnade utanför när Beatles spelade in »Magical Mystery Tour«. »El Mandil de Carolina« är plattans hetsigaste spår där Escoriza står längst fram vid scenkanten i svettig skjorta och stampar takten och håller ut sitt hjärta för publiken.

»Temporal« är ett makalöst möte mellan dåtid och nutid, och en av årets bästa plattor redan nu.

Magnus Säll

Filed under: Album #23, Betyg 09, Magnus Säll, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: