Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #23] Album: NUMBER ONE CUP – Wrecked By Lions

NUMBER ONE CUP

Wrecked By Lions

Flydaddy/V2

Number One Cups klassiska rocksättning, deras smått naiva texter, deras vägran att komplicera sitt material, inte ens deras vana att kalla sina skivor efter naturprogram de sett på TV — ingenting kommer någonsin få mig att kalla dem originella. Men det är svårt att hålla det emot dem. Ingen kommer att må dåligt av ännu ett amerikanskt band som inte vill, kan eller vågar skrika saker som de lika gärna kan förklara i lugn och ro.

De kan framstå som ett enda stort Pavement-komplex, men Number One Cup är trots allt lite mer än så. »Wrecked By Lions« är bandets andra album och materialet bär på både variation och en viss egen udd. Det klyschigt typiska möter mjuka, nästan smöriga låtar där gitarrerna snarare smeker än trycker fram tonerna. Samtidigt finns här rolig mummelsång och trummor så intensivt smattrande att de låter som helikopterljud; förvirrade inblickar i bandets barnsliga huvuden.

Sammanfattningsvis är det ändå synd att Number One Cup inte utforskar mindre upptrampade marker. Det är kul med band som är konsekventa och håller en linje. Men det är synd och skam att placera låtar så starka som de här i en ljudbild som Pavement kasserade redan 1993.

Madelaine Levy

Filed under: Album #23, Betyg 06, Madelaine Levy, ,

Lämna en kommentar

Kategorier