Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #23] Album: DIVERSE ARTISTER – NFL Jams

DIVERSE ARTISTER

NFL Jams

Castle/Musikservice

Hip hop-samlingarna står som spön i backen, allt som oftast i form av filmsoundtracks, och till traditionen hör att soundtracket i allmänhet vida överträffar filmen. Förra årets bästa samling beledsagades av »High School High«, en flabbig travesti på »Dangerous Minds« som inte ens gick upp på biograferna här hemma, och medan »The Nutty Professor«, Eddie Murphys epos till den feta människan, var en rätt gräslig historia, så fick man snällt gå och skaffa skivan om man ville ha tillgång till exempelvis Jay-Z och Foxy Browns »Ain’t No Nigga«.

Samlingen »NFL Jams« bygger på ett helt annat koncept, här går nämligen diverse spelare ur National Football League i mikrofon-clinch med en samling swing- och hip hop-artister. Jo, det är sant.

På temat »den naturliga kopplingen mellan sport och hip hop«, har bland andra Method Man och Ghostface, A Tribe Called Quests Phife, The Pharcyde och soulsångaren Donell Jones gått in i studion tillsammans med en skara, förmodligen idel kända, brednackade atleter från lag som Minnesota Vikings och New York Giants. Den faktiska behållningen av projektet är dock, i de flesta fall, inte mycket att hänga i julgranen.

En svensk analogi skulle väl vara om, säg, Tomas Ravelli fick mäta sina talanger som entertainer mot Dogge och Stephen Simmonds, och hur roligt det än låter på papperet, är jag ganska säker på att jag inte skulle vilja lyssna på resultatet. Här är det i stort sett bara Donell Jones möte med Green Bay Packers Robert Brooks på »The Way You Make Me Feel« som jag vill höra igen, och det av den enkla anledningen att Robert Brooks större delen av tiden har vett att knipa käft.

Jag gissar förstås på att »NFL Jams« i själva verket har sitt ursprung i revanschlusta. När de här gossarna var små, var fotbollsspelarna förmodligen kungar på skolan som lade rabarber på alla flickorna och spöade upp de andra killarna. Duellen mellan Phife och Rodney Hampton, där Phife gör köttfärs av Hampton, är i så fall den mest finessrika vedergällning man kan tänka sig.

Anna Hellsten

Filed under: Album #23, Anna Hellsten, Betyg 04, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: