Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #23] Album: LOOSEGOATS – For Sale By Owner

LOOSEGOATS

For Sale By Owner

Startracks/House Of Kicks

Uttrycket har på kort tid blivit så infekterat att jag inte borde använda det här, och dessutom är det i fallet Loosegoats debutalbum egentligen helt felaktigt. Plattan är inspelad i Tambourine-studion i Malmö och låter tämligen välproducerat.

Men okej: lo fi. För det är ju till namn som Archers Of Loaf, Pavement, Sebadoh och Dinosaur Jr associationerna går. Och det är trots allt i de krokarna som lundensarna i Loosegoats fortfarande hör hemma. Jag har gillat dem ända sedan en tidig demo som hette »Back in Slack«. De var egentligen inte speciellt bra då, mest en habil Pavement-ripoff, men jag charmades ändå av hur de helt och fullt greppat den amerikanska hämtpizza-kultur som format genren de jobbar inom. Sedan dess har det gått stadigt framåt, via det halvspännande minialbumet »Small Lesbian Baseball Players« (groteskt fånig titel) över förra årets två EP:s, lovande »Mule Habit« och den riktigt imponerande femspårs-EP:n »Country Crock«.

På den sistnämnda gjorde, som titeln antyder, vissa countryinfluenser sig påminda och plötsligt fanns det något att ta på, något som »lät Loosegoats«. Det finns mer på »For Sale By Owner«. Ibland ekar det fortfarande irriterande tydligt av Archers Of Loaf (framför allt »Disdiabolic«) och Pavement (»Tinfoil=Love«, bara titeln). Men när Loosegoats vågar sig ut för att fiska i andra hörn av amerikansk populärmusik blir de genast mer angelägna. För i låtar som »Rent« eller »Piranhas in the Sea« har de faktiskt soul.

»Pawnshop« är en maklig, rökigt nedsläckt sak som får mig att minnas den dovt hypnotiska blues som amerikanska Treat Her Right sysslade med i slutet av åttiotalet. Och så gillar Loosegoats som sagt country också. Puritanerna lär få frossbrytningar när de hör den här tolkningen av Waylon Jennings »Dukes of Hazard«. Jag tycker den är cool.

Jag älskar inte allt, förstår inte allt Christian Kjellvander sjunger om (även om han, som den svenskamerikan han är, inte har några trovärdighetsproblem vare sig med uttal eller uttryckssätt) och anar att det kanske kan bli en tuff match att göra någon lycka med »For Sale By Owner« i USA.

I Sverige är emellertid Loosegoats ensamma på plan.

Håkan Steen

Filed under: Album #23, Betyg 06, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: