Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #23] Album: DIVERSE ARTISTER – Dig the Nu Breed

DIVERSE ARTISTER

Dig the Nu Breed

Wall Of Sound/import

Wall Of Sound har på två år gått från att vara en av den brittiska, instrumentala hip hopens mest lovande etiketter, till att bli hyfsat pålitliga leverantörer av instrumental hip hop och småbisarr electro. Och deras serie med tre volymer »Give Em’ Enough Dope« tillhör ett av de få samlingsalbum i genren som är värda importpriset. Nu senast tack vare The Ballistic Brothers exklusiva old school-hyllning »Perfect Day«, The Propellerheads »Take California« och Faze Actions »In the Trees«.

Jon Carter är fortfarande knuten till etiketten, men verkar lägga ner mer energi på sitt mer framgångsrika projekt Monkey Mafia på annat håll. Derek Dahlarge gjorde med »Trickshot« — som samplade Brian De Palmas »Carlito’s Way« — en av förrförra årets allra bästa singlar, men har sedan dess mest koncentrerat sig på att spela skivor. Förmodligen av rädsla för att inte kunna göra något lika bra som den magnifika debutsingeln.

Varje morgon ligger det högar av demos på Wall Of Sound-bossen Mark Jones skrivbord på kontoret i Battersea. Och varje dag ligger det lika många udda tolvor på samma skrivbord, tolvor på små etiketter som oftast bara har råd att släppa en enda singel innan de tvingas kasta in handduken.

Så Jones samlade ihop det bästa från de här demotejperna och udda tolvorna, rotade i sin skivsamling och hittade ett livealbum med The Jam som hette »Dig the New Breed«. Han kom på att Paul Weller i sin tur tog namnet från en textrad i James Browns »Papa’s Got a Brand New Bag«, han ändrade stavningen och så var det bara att starta en ny serie.

Det var bara ett problem. Låtarna kanske inte var de allra bästa egentligen. De var lite bättre än genomsnittet, fast ändå inte tillräckligt för att artisterna skulle kontrakteras till Wall Of Sound.

Så materialet på »Dig the Nu Breed« är av väldigt skiftande kvalitet. »Contraflow« med Synchromesh låter som ett speedat James Taylor Quartet, det är agentfunk i samma skola som Coldcuts »Atomic Moog 2000«. Fast Synchromesh spelar inte riktigt i samma division.

Alltför många spår övergår i en sådan där gitarrorgie som gör en del av Agent Provocateurs, Mekons och Death In Vegas låtar ganska olidliga. Efter en minut eller två tar ett oändligt gitarrsolo över och bara vägrar sluta. Det verkar poppis. Ett antal av bidragen på »Dig the Nu Breed« lider av just den där riffglädjen.

Ibland är det — som Semi Detached Productions »Who Da Fuck« och Wide Receivers »Daylight Robbery« — ganska charmigt att ta del av uppenbart ofärdiga demos eller primitivt inspelade tolvor. Ibland blir det bara jobbigt — som Tiny Stars »Touching Bass« eller Sloop John Barillos »Big Rock«.

Intressantast, men långt ifrån bäst, på »Dig the Nu Breed« är att någon eller några som kallar sig Tipper döpt sitt bidrag till »Vanishing Point«, efter en av Primal Screams favoritfilmer, som dessutom fått ge namn till deras kommande album och vars huvudperson singeln »Kowalski« handlar om.

Men Tippers låt är bara anonym trip hop.

Så jag tror att »Dig the Nu Breed« bara är ett vänligt sinnat snedsteg innan Mark Jones tänker droppa några av de bomber jag vet att han sitter på.

Mekons nya singel, med den för ögonblicket populära Schoolly D som gästrappare, är ju lysande. Nästan allt The Wiseguys har gjort på sistone har varit toppen. Jag är, trots några halvdana singlar, fortfarande nyfiken på Agent Provocateurs debutalbum, »Where the Wild Things Are«. Och vad än The Propellerheads tänker ta sig för är jag övertygad om att det blir finfint.

Men materialet på »Dig the Nu Breed« har knappast någon annan funktion än att en och annan stenpackad lelle blir glad av de, mestadels, ganska lättköpta oljuden på någon klubb med en småslö discjockey som helst vill hem och sova när klockan blivit kvart i fem en tidig söndagsmorgon.

Och, nej, jag hade knappt heller hört talas om någon av de här artisterna innan de dök upp på »Dig the Nu Breed«.

Andres Lokko

Filed under: Album #23, Andres Lokko, Betyg 04, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: