Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #24] Album: STEPHEN SIMMONDS – Alone

STEPHEN SIMMONDS

Alone

Superstudio Orange/BMG

Första gången jag lyssnade på Stevie Wonders »Knocks Me Off My Feet« bokstavligen svartnade det för ögonen. Samma sak har hänt några gånger, som när jag hörde »Use Me« med Bill Withers, »I Can’t Sleep Baby« med R.Kelly, »This Old Heart of Mine« med The Isley Brothers, »Soon As I Get Home« med Faith Evans, »Daylight« med Bobby Womack, »Himlen runt hörnet« med Lisa Nilsson eller »Bullet Proof Soul« med Sade. De gånger jag tittar igenom min skivsamling och lite trött konstaterar att den till fyra femtedelar består av soul, räcker det att jag spelar en av de där låtarna för att jag ska förstå varför.

Den cirkus som satte i gång för halvtannat år sedan och som i media kallats saker som »den svenska soulvågen«, har däremot lämnat mig relativt oberörd. Att jag fnyst åt en kelgris som Robyn har jag fått igen i form av syrliga kommentarer om att jag är en fisförnäm whigga som bestämt mig för att tycka illa om svensk soul. Inget kan vara mer fel. Vad jag saknat är en sångare eller sångerska som haft mer att komma med än ett par balla Fila-pjucks, Toni Braxton i hörlurarna och förmåga att dansa hip hop-dans i fyrkantsformation; någon som sjunger så att jag får andnöd, börjar gråta eller sviktar i knäna. Jag vet att jag har rätt när jag hävdar att det är det soul handlar om.

Stephen Simmonds har en sådan röst, och han har dessutom sångerna som bär fram den. Det må låta cyniskt, men hans album är så bra att man för en gångs skull slipper plocka fram etiketter som »lovande«, eller »bra för att vara svenskt«. Och ska man prompt ta till en inhemsk jämförelse, är det bara Titiyos debutplatta som duger. Så bra är »Alone«.

Låtmaterialet är bedövande starkt, vare sig det är makligt och sexigt som i »Now’s the Time«, orgelgroovy som i »Get Down«, smygande och suggestivt som i world music-flirten »Universe« eller bara skimrande vackert som i »4 U« där han sjunger tillsammans med Titiyo. Och i »Let It Go« ger Esbjörn Svenssons Trio sången en jazzigt midnattsblå inramning.

I takt och ton påminner »Alone« ofta om amerikanen Case (»Touch Me, Tease Me«) album från förra året, vokalt såväl som textmässigt. Båda väjer för hallickposer och skrävlande gangsterschabloner, och slår an ett mjukt, avväpnande tonläge där det finns plats för förtvivlan, förvirring och uppgivenhet, som i titelspåret där Stephen Simmonds sjunger om våndan över att leva ensam när kärleken försvunnit; »Alone, it’s so hard to live alone/…/Got no place to call my own/And I got no friends to call on, no, no«, eller när han i »4 U« förklarar för sin älskling att »I’m looking for a friend/so take me as I am«.

Enda anmärkningen är den stundtals väl måttfulla ljudbilden. Jag tycker mycket om det lätta och skira anslaget i »Tears Never Dry«, men ibland ligger försiktigheten »Alone« lite grann i fatet. Stephen Simmonds skulle, med en enastående röst som klarar av frimodiga »sweet lord«-utrop såväl som ljuv D’Angelo-falsett, med lätthet kunna sjunga framför både gospelkörer och symfoniorkestrar och jag hade gärna hört en maffigare, mer storslagen produktion på några av spåren. Men det där är en petitess. Han når fram i alla fall.

Avslutande »Judgement Day« med raderna »Please teach our children not to hate« och ett outro där kören sjunger »one love, one god« som ett mantra om och om igen, är Stephen Simmonds egen »Love’s in Need of Love Today«, Stevie Wonders förtvivlade upprop om att det enda sättet för mänskligheten att överleva är om vi visar varandra kärlek och respekt.

Artistiskt är Stephen Simmonds inte riktigt i Wonders klass, inte än. Men i själ och hjärta står han honom sannerligen inte långt efter.

Anna Hellsten

Filed under: Album #24, Anna Hellsten, Betyg 07, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: