Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #24] Album: MATT KEATING – Killjoy

MATT KEATING

Killjoy

Alias/Border

Låt er inte förvillas av etiketten. Matt Keating håller till på Alias men ägnar sig åt allt annat än vridet, hemkört fyrkanalsskrammel. I stället stiger han fram som en av de mest hörvärda rösterna inom ny amerikansk singer-songwriterrock.

Keating, som spelat sedan barnsben, har efter att han bröt med bandet Circle Sky i slutet av åttiotalet tagit sig fram på egen hand, som gatumusiker och på varje tänkbar klubb med en öppen mikrofon. »Killjoy« är hans tredje album, en platta full av skarp, lite besk och mycket amerikansk pop.

En given referens är Matthew Sweet, en annan skulle kunna vara Paul Westerberg. Eller John Lennon. För även om Keating kan sväva ut i fenomenala Byrds-skimrande nummer som »Emily« vänder han även gärna blicken förbi de mest privata känslorna och slungar iväg spetsiga sarkasmer om landet han lever i. Eller får till en kombination. »You and Me and This TV« berättar fyndigt om ett förhållande som går i bitar med TV:n som katalysator. I »While We Fiddle« slår Keating mot högerextremism och det republikanska partiet, roligt och träffande men vare sig platt eller patetiskt. Och begåvade sociala kommentarer är ju ingenting amerikansk rock är direkt överbelastad med i dag.

Starkast är emellertid »The L Word«, en mörk, kärv, spartansk sak om nervösa sammanbrott, självmord, undertryckta känslor och outtalade sanningar. Allt till ett småruffigt och enkelt men mycket drivet komp, det mesta spelat av Keating själv.

Det finns stunder då Keating, likt Matthew Sweet, kan hugga ett lite väl enkelt rim och snudda vid det banala. Likaså känns en och annan melodi möjligen dragen ett varv för mycket. Men det spelar mindre roll. Alla som vet att uppskatta intelligent och själfull amerikansk pop har en upptäckt att göra här.

Håkan Steen

Filed under: Album #24, Betyg 07, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: