Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #24] Album: JAYHAWKS – Sound of Lies

JAYHAWKS

Sound of Lies

American/BMG

Det har gått två år sedan Minneapolisbandet Jayhawks kom med sitt femte album — det anspråkslösa, smittande livfulla och engagerande »Tomorrow the Green Grass«.

Sedan dess har de både hunnit flyga åt olika håll och återförenas i boet igen — med ett viktigt undantag.

Musikaliskt fortsätter de i samma spår som tidigare. Här möts popens hitkänsla, countryrockens stämmor, landsvägsballadernas oändlighet och barmusikens stökiga, rökiga intimitet. Men tyvärr märks det alltför tydligt att gitarristen och låtskrivaren Mark Olson inte längre är med.

»Sound of Lies«, som bandet själv producerat tillsammans med Brian Paulson, börjar dock övertygande med den fräcka »The Man Who Loved Life«, innehållande i stort sett allt vi lärt oss älska med gruppen. Men sedan börjar det skymma rent musikaliskt, och i höjd med den tredje småtrevliga rockballaden på rad känns allt grått och dystert, trots det överlag ganska glättiga anslaget.

I slutändan är det egentligen bara två låtar som på allvar står ut från resten, men å andra sidan är både »Sixteen Down«, där Matthew Sweet gästar som körsångare, och »Dying on the Vine« bland det bästa som gruppen gjort. Arrangemangen känns fräscha och atmosfären är laddad. Detta är musik som lever av egen kraft, inte på gamla meriter.

I dessa två påtagligt blåa ballader vågar sig Jayhawks ut på ny, oprövad mark, och förhoppningsvis är detta riktningen för bandet. I annat fall har de hamnat i en återvändsgränd.

Micke Widell

Filed under: Album #24, Betyg 06, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: