Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #24] Album: PER GESSLE – The World According to Gessle

PER GESSLE

The World According to Gessle

Fundamental/EMI

Den Per Gessle man gillar numera är knappast låtskrivarproffset som producerar powerballader formgjutna för utomhuskonserter i Sydamerika. Den Gessle man gillar trycker upp plektrum med texten »it’s only playback«, skriver roliga liner notes, snor titeln till »Look Sharp!« från en Joe Jackson-klassiker och prickar introt till »God Only Knows« med Beach Boys på två sekunder i en skivlyssningsartikel. Popnörden Gessle, den passionerade skivsamlaren som alla listettor till trots fortfarande brinner för sin popmusik.

För varje Roxette-platta som släppts har jag tänkt att Gessle borde snegla mer i skivsamlingen och mindre på vad som funkar i amerikansk radio. Det är ju när han gör det som det blir riktigt bra, i de där låtarna som han själv gärna påstår att han slängde ihop på en kafferast för att poängtera att Roxette minsann är det som betyder något. Men i min bok spöar de nya Gyllene Tider-låtarna och Lonely Boys-plattan i princip allting som Gessle gjort med Roxette.

Av någon anledning trodde jag att det här var det stora kafferastprojektet, den klassiska, engelskspråkiga popplatta vars omslag Gessle säkert gjorde de första Crayola-skisserna till redan i pojkrummet i Harplinge. Ett blandband, fast med egna låtar.

I mångt och mycket är det också det. Men Gessle tar en medelväg. Han har gjort en oerhört spretig skiva men den spretar kontrollerat. Hur mycket det än rockas i »Reporter« och hur sofistikerade Brian Wilson-flirtarna än är i »B-Any-1-U-Wanna-B« rör sig Gessle aldrig längre bort från Roxette än att en artonårig fanclub-medlem i Antwerpen kan känna sig hemma.

Men så är ju också popmusik ett spel för Gessle. En del av hans passion ligger i lyckan att veta vilka knappar man ska trycka på, vilka trick man ska ta till för att få en hit. Han är en hantverkare ut i fingerspetsarna som inte har speciellt mycket att säga men vet hur man säger det snyggt. Och alla som hört Marc Bolans »New York City« vet vilka värden det kan ligga i det. Endimensionellt, visst, men underhållande.

Nämnda »Reporter« bygger till exempel helt och hållet på ett enda långt staplande av de allra mest romantiska klyschorna kring journalistyrket. Massor av fräcka ord, fraser och namedropping (»She wants the management to tell her where she can interview Marie and Per«). En rätt typisk text för den här plattan, som trots allt rymmer en hel del riktigt kul låtar. Singeln »Do You Wanna Be My Baby?« är Cars-tonad powerpop, »Elvis in Germany (Let’s Celebrate)« en charmig och uppiggande historieförvanskning. Jag gillar även »There Is My Baby« och »Saturday« (där vinsamlaren och sportbilsägaren skriver om hur skönt det är när lördagen kommer efter en hård vecka).

Gessle kompas av Brainpool på vissa spår och Gyllene Tider på andra. Mats Persson har lagt de flesta gitarrerna. Jalle Lorensson gästar på munspel i »Kix«, ett av de mindre lyckade numren där Gessle högst tafatt flirtar med dansgrooves. Det är dock balladerna som är värst. Gessle får prata hur mycket han vill om Phil Spector (vilket han gör i den givetvis utsökt underhållande pressreleasen). »Lay Down Your Arms« låter ändå irriterande mycket margarindränkt amerikansk låtskrivarverkstad. »I Want You to Know« är också sömnigt trist.

Sammantaget är dock »The World According to Gessle« en trevlig bagatell. Gessle lär regera på listorna under några sommarveckor i år också. Men det bästa han gjort på senare år är antagligen något blandband.

Håkan Steen

Filed under: Album #24, Betyg 06, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: