Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #20] Album: TWO LONE SWORDSMEN – The Fifth Mission

TWO LONE SWORDSMEN

The Fifth Mission

Emissions Lo-Fi/House Of Kicks

Andrew Weatherall är en motsägelsefull figur. Sedan han splittrade Sabres Of Paradise har han gjort sitt yttersta för att provocera alla som tror sig veta var de har honom, de som tror sig veta precis vart han är på väg och aldrig tvekar att försöka få honom att inse vad han egentligen borde göra.

»The Fifth Mission«, det första album Weatherall släppt sedan Sabres magnifika »Haunted Dancehall« för drygt ett och ett halvt år sedan, är hans svar. Och hans svar är två timmar av lika många fingrar i luften.

Vore det ett nytt album med Aphex Twin eller µ-ziq, som båda rör sig i en liknande musikalisk sfär, hade jag gett upp för länge sedan. Helt enkelt för att jag saknar ett personligt förhållande till de artisterna. µ-zigs Mike Paradinas har mixat The Auteurs och Aphex Twin samarbetade nyss med Mike Flowers. De är mer intresserad av ljud än av musik. Och jag kan inte för mitt liv se vad det skulle leda till.

Så därför fortsätter jag spela »The Fifth Mission«. Jag menar, killen har ju producerat »Loaded«, »Screamadelica« och »Morning Dove White«, fyllt dansgolv med »Wilmot« och »Tow Truck« och i flera år varit den brittiska dansscenens tuffaste rocker.

Jag gillar en hel del av vad jag hör på »The Fifth Mission«, fast ingenting stannar kvar.

Med Two Lone Swordsmen bygger Weatherall, tillsammans med gruppens enda andra medlem Keith Tenniswood, upp höga sandslott av mörk underproducerad — underproducerad, inte avskalad — techno. Den första CD:n når sin kulmen i den långsamt funkiga »The King Mob File«, den andra i »Paisley Dark«, där de melodiösa, syntmattorna i sin otymplighet påminner om Enos insatser på de instrumentala ambientexperimenten på Bowies »Low« och »Heroes«.

»Big Man Original« har ett groove och en irriterande gitarrslinga som kunde vara Eddie Hazels, men som är det närmaste Two Lone Swordsmen kommer en poplåt. »Lino Square« är tuff electro à la West Street Mob eller Afrika Bambaataa. »King Mob File« är långsam biljaktsfunk, faktiskt väldigt långsam biljaktsfunk. Bara för att jävlas kommer Weatherall, just när man tror att takten ska öka och »King Mob File« ska mynna ut i en ny »Theme«, på att det ligger ett daghem på andra sidan gatan och att han inte borde överskrida hastighetsbegränsningarna. När ett distinkt housebeat sparkar igång »Rico’s Helly« tycker jag att det är bättre än vad det nog egentligen är, bara för att det händer något oväntat.

Weatherall hittade namnet till Sabres Of Paradise på baksidan av åttiotalsduon Hayzee Fantayzees enda hitsingel, »John Wayne Is Big Leggy«. Ena halvan av Hayzee Fantayzee, Jeremy Healy, är numera den brittiska klubbkulturens svar på Clabbe Af Geijerstam.

Weatherall är hans raka motsats, technovärldens Janne Forsell om du så vill. När jag hoppades att han skulle ge oss en ny »Wilmot«, »Tow Truck« eller »Theme« låste han i stället in sig i sin lägenhet, slutade ta dumma droger, gick i stället in för örtte och dammade av sin samling Throbbing Gristle- och Can-plattor.

»The Fifth Mission« är blek, nykter och introvert. Här finns egentligen ingenting som rycker lyssnaren i kragen på det sätt som Weatherall så ofta lyckats göra tidigare.

Jag vet inte om jag tänker ge upp förhoppningarna om att Weatherall någon gång ska göra popmusik igen. Jag är ju också en av de där som fortsätter hoppas och innerst inne tror mig veta vad Weatherall är bäst på.

Han lär vara involverad i Beth Ortons debutalbum, men det har jag inte hunnit höra än. De karga och sorgliga electropromenaderna på »The Fifth Mission« är, enligt Weatherall själv, bara utkast till något större. Så jag tänker fortsätta följa honom. Weatherall går sin egen väg, men för att kunna fortsätta göra det krävs det också att fler än hans studiotekniker orkar följa med.

Andres Lokko

Filed under: Album #20, Andres Lokko, Betyg 05, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: