Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #20] Album: STANDARDS – Standard

STANDARDS

Standard

BMG

Standards är en svensk upplaga av Edie Brickell And The New Bohemians. Precis som flera av de brittiska b-tjejbanden (Sleeper, Salad och så vidare) kunde Standards ha blivit ett nytt Blondie. Men tyvärr är de inte ett magstarkt band med ambitionen att göra klassisk flickpop. I deras väg ligger — snarare än oförmåga att snickra fina melodier eller andra musikaliska brister — den typiskt svenska präktigheten.

Nu ska det i rättvisans namn sägas att Standards valt att spara på det sockersöta. De har lagt till ett par tuffa stön, något vassare sång, ett och annat taggigt solo. Men precis som kollegorna i präktighetsgenren har de ett drag som kommer göra det långt lättare för den typiske P3-lyssnaren än för den insatte poplyssnaren att gilla dem. I och med förstasingeln »Always« har de sin »Cup Noodle Song«, en tveklös radiohit — vilket förstås inte är fy skam.

Men även om Standards är fränare än de flesta i genren finns den grundläggande, svenska präktigheten där. Och just präktiga drag i popmusik är så svåra att kombinera med andra musikaliska ambitioner, allt annat lägger sig liksom utanpå. Och ni vet väl vad ett tuffare Edie Brickell And The New Bohemians skulle låtit som? Jodå, Standars klingar, sitt briljanta gruppnamn till trots, farligt mycket Joan Jett And The Blackhearts.

Madelaine Levy

Filed under: Album #20, Betyg 05, Madelaine Levy, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: