Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #20] Album: DIVERSE ARTISTER – Shoot tha Pump

DIVERSE ARTISTER

Shoot tha Pump

Concrete/import

Fat Beats är en liten skivaffär i en källare på nionde gatan i New Yorks East Village, vet man inte att den ligger just där är det väldigt lätt att man bara går förbi.

De har inte haft öppet så länge, men de har redan etablerat en hängiven kundkrets som varje eftermiddag hänger över disken och ber personalen spinna alla sprillans breaks, udda bootlegs och limiterade tolvor på små etiketter med än så länge okända DJ:s och rappare.

Hos Fat Beats behandlas tolvor från vissa etiketter, etiketter som inte betyder något utanför den här världen, med en sådan respekt att en del av dem fått egna hyllor på väggen. En av dem, AV8, har till och med fått en helt egen vägg.

Det senaste året har alla de nitton eller tjugo tolvor som kommit ut på AV8 jagats med förstoringsglas och pincett av hip hop-fantaster över hela västvärlden. Alla vill de ha en komplett AV8-samling i sin DJ-back. På Fat Beats står de allihopa, snyggt uppställda på en egen vägg.

Två av de DJ:s som desperat försökt få tag i de här skivorna är Nick Dewey och Mat Flint — två hip hop-fanatiker, ambulerande London-DJ:s och medlemmar av Northside Hoods, norra Londons egna svar på New Yorks The Flip Squad.

När de märkte att den största delen av tolvorna i deras backar kom från oberoende små New York-etiketter som just AV8 — men också Phat Wax, Strapped, Freeze och Slammin’ — och att det var just låtar som Crooklyn Clans »Yes, We Can (Party on the Dancefloor)«, Davey Dex On Da Sets »Get on Down« och Buddah Baboons »Heh Yah Heh« som fick dansgolvet att koka, som fick alla att skrika och hytta med knytnävarna i luften, så tyckte de att det var dags att ge ut dem även i vår del av världen.

Ett annat skäl är att mycket av den europeiska musik som har just de här tolvorna som sin största inspirationskälla — det där som oftast kallas trip hop — för det mesta är erbarmligt tråkig. Ett monotont långsamt beat, en skojig sampling och för det mesta inte så mycket mer.

AV8 pysslar däremot med renodlad partymusik, det är funkig hip hop utan någon annan baktanke än att få oss att stompa och skratta igenkännande åt referenser till klassisk hip hop och dagsfärska hits. Oftast är det The Crooklyn Clans DJ Sizzlahands och DJ Riz som ligger bakom beatsen.

Så Nick och Mat licenserade sjutton favoritlåtar som de — och andra DJ:s som Jon Carter och The Chemicals — brukade spela men som ingen kunde få tag i. Det är ju så med tolvor av det här slaget att de dyker upp en vecka och sedan ser man dem aldrig mer. Gavs det ut en volym av »Shoot tha Pump« i halvåret så skulle det rädda många europeiska hip hop-konnässörers privatekonomi.

Och så bad de sina förebilder i Crooklyn Clan mixa ihop dem till en dryg timmes fulländad hip hop-fest.

Här finns ett lekfullt partyspår från Armand van Heldens The Buddah Baboons, »Hands Up« med Kenny Dope, en instrumental Nas-remix och en låt från Doug E. Fresh senaste album som ingen orkade lyssna på när det släpptes. Det var de kända namnen.

Da Cheeba Hawks, DJ Mister Cee, Frankie Cutlass, Prince Quick, Nubian Crackers och Stick-E & The Hoods säger förmodligen ännu mindre för alla utom Fat Beats kundkrets.

Men det är ganska ointressant. Det enda man egentligen behöver veta om »Shoot tha Pump« är att det är en strålande uppvisning i amerikansk DJ-kultur när den är som allra mest levande, vital och underhållande.

Albumets undertitel — »Block Party Hip Hop From the New York Underground« — håller vad den lovar.

AV8 och DJ Sizzlahands regerar stenhårt och jag hoppas verkligen att »Shoot tha Pump« bara är första delen i en serie som aldrig tar slut.

Andres Lokko

Filed under: Album #20, Andres Lokko, Betyg 08, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: