Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #20] Album: BILLY JOE SHAVER – Highway of Life

BILLY JOE SHAVER

Highway of Life

Transatlantic/Musikservice

Den första goda nyheten är att grabben håller sig på mattan.

Billy Joe Shavers son Eddy är en ölmagad, flottig typ som spelar gitarr så att alla Nashvilles »pickers« kollektivt tappar hakan. Han är oftast briljant i sin mix av vildögd, muskulös rock’n’roll-attityd och fingerfärdigt, virvlande country-plock. Ibland går han över gränsen för vad som är bra för hans fars jordiga, naket berättande låtar. Förra plattan, den liveinspelade »Unshaven«, var mer »Led Zep goes Nashville« än jag stod ut med.

»Highway of Life« är en annan sorts platta, nertrimmad och rätt snål med elektriciteten. Eddy glänser då och då — kolla in hans ekonomiska, laddade bluesspel i »Blue Blue Blues« och hör honom nästan lyfta från marken i solot på »You’re As Young As the Woman You Feel« — men för övrigt är det hären platta där Billy Joes sträva whiskytenor och hans låtar om älskvärda förlorare och andra lösa existenser står i centrum.

Billy Joe Shaver är en av countrymusikens fräckaste låtskrivare, en traditionalist med hjärtat på rätt ställe och en rebellattityd som aldrig känts annat än fullt ut förankrad. Han skrev alla låtar utom en till Waylon Jennings oantastliga klassiker »Honky Tonk Heroes« och hans låtar har spelats in av alla från Dylan till Willie Nelson och Elvis Presley. Inte utan anledning.

Den andra goda nyheten i den här recensionen är att »Highway of Life«, en sångcykel om Shavers stormiga kärleksresa med kvinnan han alltid älskat men aldrig riktigt ägt, är något av det bästa han spelat in. I klass med album som »Old Five and Dimers Like Me« (1973), »When I Get My Wings« (1976), »Billy Joe Shaver« (1982) och »Tramp on Your Street« (1993). Album som gått världen i stort förbi, men som vissa av oss ömt vårdar.

Nu har ni en ny chans. Och ger den er mersmak rekommenderas samlingen »Restless Wind« [Razor & Tie/Amigo], som kom förra året. Originalplattorna lär ni nämligen inte se röken av. Dem håller vi hårt i.

Lennart Persson

Filed under: Album #20, Betyg 08, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: