Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #20] Album: THE NOMADS – The Cold Hard Facts of Life

THE NOMADS

The Cold Hard Facts of Life

Strange Edge/Birdnest

Hört talas om The Ugly Ducklings, Luke And The Apostles eller The Great Scots?

Inte? För de grava vinylnarkomanerna i Nomads är dessa grupper hjältar och värda att hylla med ett album.

»The Cold Hard Facts of Life« är en åttaspårsplatta med uteslutande covers av gamla kanadensiska punk- och garagerockband, ursprungligen enbart tänkt att släppas i Kanada på Nomads-polaren Jack Tielemanns bolag Lance Rock Records.

Nomads åtnjuter ju, som ni antagligen känner till, aningen högre status i Nordamerika än de gör här hemma.

Så, visst, kulturgärning är ett stort ord, men när Birdnest i Köping nu ser till att även den europeiska publiken får ta del av den här plattan är det få ord som känns lämpligare att använda.

För Nix Vahlberg och hans hårt rockande Solnamän har som vanligt god smak.

Sator gjorde samma sak med ett gäng obskyra amerikanska punkklassiker på »Barbie-Q-Killers« för två år sedan, och precis som den plattan öppnade dörren till en sjutumshimmel fylld av namn som Zeros och Suicide Commandos ägnar sig Nomads här åt ett stycke folkbildning i ämnen som The Northwest Company, Teenage Head och The Jury.

Det är också helt logiskt Chips Kiesbye från nämnda Sator som producerat, även om »The Cold Hard Facts of Life« som sig bör är en rätt rak och oproducerad platta. Inspelad på tre dagar i Music-A-Matic i Göteborg med ett Nomads som låter precis så rått och spontant som man kan tänka sig att de gör när de får fira julafton och spela favoritlåtar.

Vad det handlar om är en rejäl omgång primal rock’n’roll framvärkt i hopplösa kanadensiska källare med den ouppnåeliga eller förlorade kärleken som högoktanigt bränsle. Tidlöst, alltid explosivt.

Precis som med Sator-plattan kan jag tycka att Nomads faktiskt gör bättre låtar själva och att ingenting här känns alldeles nödvändigt. Men det hindrar säkert ingen från att öppna en öl, spela The Great Scots »That’s My Girl (Rotten to the Core)« eller »Get Away From It All« med The Northwest Company tre gånger på raken och höra stora sanningar sägas.

Håkan Steen

Filed under: Album #20, Betyg 06, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: