Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #20] Album: JOHN MELLENCAMP – Mr Happy Go Lucky

JOHN MELLENCAMP

Mr Happy Go Lucky

Mercury/PolyGram

John Mellencamp har i flera år brottats med identitetsproblem. De utmärkta, stundtals lysande country-rockplattorna från den senare halvan av åttiotalet har i omgångar ersatts av en tuffare, storstadsaktig, mer barskrapad form av rockdansrytmer. Och samtidigt har han inte velat släppa det gamla.

Kluvenheten är nu tydligare än på länge. På nya »Mr Happy Go Lucky« finns både traditionella inslag, som new orleanskt begravningsblås i »Jackamo Road« och virvlande fioler på »Circling Around the Moon«, och mer tidstypiska inslag.

För att göra kopplingen mellan rock och rytmer ännu tydligare har Mellencamp plockat in dansgurun och klubbmaestron Junior Vasquez som extramedlem i bandet. Hans samplingar ger onekligen ett extra sväng, ett udda komplement till Kenny Aronoffs stadiga 4/4-rytmer. Allra tydligast blir det i avslutande »Life Is Hard«.

Men äktenskapet mellan de olika musikstilarna knakar i fogarna. Inte för att de inte passar ihop, utan för att materialet inte håller högsta klass. Mellencamp kan i ena stunden bjuda frikostigt på fullständigt sagolik gitarrpop (»Key West Intermezzo (I Saw You First)«), för att sedan hyvla av en trist och fyrkantig arenautrymmare som »Large World Turning«.

Men »Key West Intermezzo« är en oförfalskad pärla, med sitt lekfulla »Needles & Pins«-riff, sina pockande rytmer och sin kaxigt struttande grabbromantik till text. Nästan lika bra är den muterade sjömansvisan »The Full Catastrophe«, vars titel är snodd från filmen »Zorba«. Livets förgänglighet i sin tydligaste form.

Tyvärr sviktar det ganska rejält mellan höjdpunkterna. Vid flera tillfällen tycks Mellencamp ha kopplat in en autopilot för att sköta komponerandet, och i likhet med flera av hans senare skivor är «Mr Happy Go Lucky« irriterande ojämn.

Micke Widell

Filed under: Album #20, Betyg 06, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: