Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Album: PRO-SEED – Acoustic Agenda

PRO-SEED

Acoustic Agenda

Recordings Under Construction/MD

Svenska dubrockarna Pro-Seed färdas genom ekokammare efter ekokammare. De bygger dåsiga, instrumentala stycken av gitarr, livetrummor och bas utan att fingra på samplern mer än ett par gånger. Medlemmarna kallar sig Ricard Sanrakruks, Qom, Surgical Instrument och Chuck Mars. De har ett förflutet i de ljudskulpterande stockholmskretsarna kring Nåid, LPC, Omala och gamle Wire-medlemmen Graham Lewis. Några av dem har kompat Martin »Nåid« Landqvist under hans konserter. Debutalbumet ges ut på den lilla etiketten RUC som i vintras låg bakom den blågula drum’n’bass-samlingen »Monolithic Minds« och i sitt stall har rytmiska doldisar som Grand Nip och Mighty Kohn.

Känslan av att det är ett riktigt band som spelar ger »Acoustic Agenda« en behaglig atmosfär. Samtidigt är rytmerna en aning tungfotade. Bredvid de jamaicanska förebilderna känns Pro-Seed teoretiska och oförmögna att riktigt släppa loss. De har alla de rätta ingredienserna för att göra dub men låter mest som ett rockband pulsande i formalin.

Pro-Seed är skönast när de glömmer sina Lee Perry-ambitioner och skruvar upp gitarrerna. Chuck Mars slår sporadiska funkriff, trummar lite på gitarrhalsen och manglar tung heavy metal i det korta mellanspelet »Surgical Madness«. Roligast är han i »Return of the HP« där gitarren puffas upp och ned för att slutligen säcka ihop likt ett skadeskjutet Ted Nugent-solo.

»Sun Gutter (Maximum Sentence)« lägger i en mer elektronisk växel. Graham Lewis väser konstigheter genom en vocoder och trummorna snubblar sig fram mellan moogpip och febriga andetag. Pro-Seed borde återvända till den ljudzonen fler gånger. Då skulle de ha en en given plats i skivhyllan bredvid Rome, Tortoise, UI och andra flippade rockorkestrar.

Fredrik Strage

Filed under: Album #25, Betyg 06, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: