Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Album: MONACO – Music For Pleasure

MONACO

Music For Pleasure

Polydor/PolyGram

Läderbyxor, vit T-shirt, skäggstubb, tovigt hår och basen hängande långt nere vid knäna. Peter Hook var den självklara rockstjärnan i New Order. Redan när Bernard Sumner, Ian Curtis, Stephen Morris och Peter Hook gjorde sina första, skräniga inspelningar under namnet Warzaw överglänste hans basspel de andra instrumenten. Lyssna på »The Kill«, en av demolåtarna som bandet gjorde i juli 1977. Hooks bas mullrar igång låten som en dieselmotor och fortsätter skaka i tre livsfarliga minuter. När bandet fått kontrakt med det legendariska Manchester-bolaget Factory och bytt namn till Joy Division flyttade Hook handen allt längre ner längs basens hals, tills han nådde de ljusare toner som gör »Komakino«, »She’s Lost Control«, »Isolation« och de andra låtarna så omtumlande. Samma sak i New Order. »Blue Monday«, »Bizarre Love Triangle« och »Round & Round« är bara några av klassikerna som vilar på hans vemodiga bas.

Med de låtarna ringande i huvudet är det lätt att utnämna Peter Hook — i konkurrens med Einstürzende Neubautens avhoppade Marc Chung och Kim Gordon i Sonic Youth — till de senaste tjugo årens störste basist. Och då har han inte ens hamrat på strängarna med borrmaskiner och järnrör som de andra två.

Problemet med Peter Hook är att han — förutom enstaka produktioner åt Stone Roses — inte presterat mycket utanför New Order. Han antydde sin egen brist på talang redan när han klagade över Bernard Sumners samarbete med Johnny Marr i Electronic: »Det är som att se min flickvän gå ut med min bästa kompis.« Sedan startade han Revenge, ett småslamrigt band med karlar i motorcykeljackor, och släppte albumet »One True Passion« som hatades av både kritiker och publik.

David Potts, ett skivaffärsbiträde från Manchester, var andrebasist när Revenge uppträdde. Nu sjunger han i Peter Hooks senaste projekt Monaco som i våras fick en hit med singeln »What Do You Want From Me?«.

»Det här kommer från hjärtat mer än huvudet. I Revenge gjorde jag saker för att andra människor gjorde dem. Det här gör jag bara för att jag själv vill«, säger Peter Hook i artistbiografin. Jag hoppas att han ljuger. Om han spelat in Monacos debutalbum av annat än ekonomiska skäl har han tomtar på loftet.

Det snällaste man kan säga är att det låter som en vattnig New Order-parodi. Först ler man lite åt Hooks karakteristiska basslingor men snart hör man att de ackompanjerar hemska melodier. Skivan är åttiotalsfärgad på sämsta möjliga sätt; lama discobeats, stråkar Alphaville använde på »Afternoons in Utopia« och »can’t you understand«-texter som inte ens skulle platsa i Bernard Sumners papperskorg.

Fjärde spåret »Buzz Gum« börjar som en uppblåst arenarockande Oasis-allsång. Föreställ dig »Don’t Look Back in Anger« med tamare arrangemang. Här finns FM-rockiga riff, synttrumpeter, melodifestivalkörer och en refräng som man helst ska sjunga medan man håller varandra i händerna på en välgörenhetsgala. Mitt i eländet lufsar Peter Hook runt med basen som en lycklig idiot. Han liknar inte längre Marc Chung eller Kim Gordon. Han är John Farham.

Värst är ändå att flera spår påminner så mycket om New Order att jag inte kommer att kunna njuta av deras basslingor utan att en liten del av hjärnan minns den här skivan. Med Monaco har Peter Hook sargat minnet av New Order och Joy Division mer än Paul Young gjorde när han spelade in »Love Will Tear Us Apart«. Mer än smurfarna skulle göra om de fick rättigheterna till hela Factory-katalogen.

Fredrik Strage

Filed under: Album #25, Betyg 02, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: