Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #20] Album: THE FUTURE SOUND OF LONDON – Dead Cities

THE FUTURE SOUND OF LONDON

Dead Cities

Virgin

Brian Dougans och Gary Cobain, männen bakom Future Sound Of London, definierar sig själva som kollage-artister snarare än musiker. Inget fel på det: hela hip hopens historia bygger på kollaget som teknik, liksom all discjockey-kultur. Åtskilliga samplerbaserade kompositörer — John Oswald, David Shea, John Wall och DJ Spooky, för att nämna några — har under de senaste åren gjort egensinnig och väl sammanhållen musik genom att klippa ut och sätta ihop fragment av andras inspelningar.

Det som gör mig tveksam till Future Sound Of Londons musik är att den så ofta saknar fokus. Deras elektroniska kollage framstår lätt som pussel där motivet och formerna gått skilda vägar. Bitarna går fortfarande att passa ihop, men helhetsbilden är splittrad och ofokuserad. Det är spännande att deras nya album, »Dead Cities«, breder ut sig över ett så brett spektrum: från aggressivt distad attacktechno i »We Have Explosive« till åtskilliga stunders storstilad pseudoklassicism. Problemet är att många av spåren ramlar ihop redan på egen hand, som punkterade luftslott, och — i allra första hand — att enhetskänslan är så obefintlig.

Musikaliskt handlar det ofta om obekymrat ytlig sampler-etnografi och om den breakbeatestetik Future Sound Of London var bland de första att börja utforska. Några av spåren — som »Yage«, »Her Face Forms in Summertime« och »Quagmire« — är tilltalande elektroniska hybrider. Men som helhet är »Dead Cities« ett frustrerande mischmasch av suddiga intryck; ett pussel som förmodligen är tänkt att visa upp en bild av sönderfall, men som själv kollapsar innan någonting meningsfullt hinner växa fram.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #20, Betyg 05, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: