Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #20] Album: DONOVAN – Sutras

DONOVAN

Sutras

American/BMG

»From these broken days of anguish, some day soon I’m gonna rise/Raise my head to Heaven, fly the starry skies/And the well known has-been, I’ll lose this brand on me/I won’t look at my tomorrows, when today is all I see«

Donovan Phillip Leitch har alltid varit en positiv grabb. När han stod i A&M-studion i Hollywood 1976 med inhyrda, uttråkade ekvilibrister visste han att han gjorde ett tillkämpat samtida men för hans del helt fel album. Hans kärleksfulla texter och knivskarpa stämma dränktes i en sölig boogiewoogie-massa av ljud, men vad skulle han göra?

Tiden hade sprungit ifrån honom för länge sedan, han passade inte i de platåboots som hade satt tonen sedan början av sjuttiotalet, han hade inget gemensamt med den armé av säkerhetsnålar som skulle markera återstoden av årtiondet. Han var ingen entertainer. Insikten om detta hade alltså fått honom att skriva en uppgiven låt om sig själv som »A well known has-been«.

Men inte ens i denna avgrund kunde han se helt negativt på saken: »Snart blir det ju bättre och då ska jag sluta oroa mig för morgondagen«, fick han till det i slutraden. Så talar den som tror på det godas kraft, på förändring och på att tillit och kärlek övervinner allt. Fast han visste inte då att det skulle ta 20 år till innan det vände. Och hade inte Rick Rubin dykt upp undrar jag om det verkligen hade kunnat vända så radikalt.

»Sutras« är ingen svängig platta, om någon nu hade väntat sig det. Ironin i det lyckade mötet mellan den »unge« producenten och den nu 50 år gamle trubaduren, är att hela tricket består i att skala bort det som med tiden har kletat sig fast på Donovan, för att under alla lager hitta — Donovan.

Donovan, den blåögde hipster som inspirerad av Buddy Holly, Woody Guthrie och Jack Kerouac sjöng »Catch the wind«, »Mellow Yellow« och »Sunshine Superman«. Den kaftandandy som mitt under värsta partyt 1968 gjorde avbön från droger och i stället hängav sig åt Jorden och existensiella spörsmål, med »folk metal«-låten »Hurdy Gurdy Man« ringande i öronen. Kanske inte exakt den Donovan som delade mikrofon med Alice Cooper i »Billion Dollar Babies«, men troligtvis samme man som poetiskt funderade över astronauters toalettbestyr i »The Intergalactic Laxative«.

Rick Rubin har tidigare gjort samma avskalning med Johnny Cash, Daniel Lanois gjorde det med Bob Dylan och Jeff Lynne gjorde det med George Harrison. Det krävs en hängiven beundrare för att hjälpa en gammal mästare upp på spåret igen, få denne att erkänna att det inte var tidsandan och allt runt omkring, utan egensinnet och viljan att berätta, som skapade det han en gång kläckte ur sig.

Poängen med Donovan är hans evigt unga och lena röst, hans naiva optimism i de observerande texterna och hans lika direkta som dubbelbottnade melodier. Hans utstrålning är den av ett tidlöst keltiskt väsen, någonstans mitt emellan hovnarr med harpa i Sherwoodskogen och sockerbitsutdelande överstepräst på flower power-happening i San Francisco. I pompösa »Universe Am I«, i magnifika »Be Mine«, med kyrkorgel, piano och blygsam percussion är han nära det senare, i »Lady of the Lamp« och »Give It All Up« är han närmare det förra, med den akustiska gitarren och munspelet som enda hjälp.

Här finns 14 helt färska, varsamt utmejslade, försiktigt arrangerade låtar, med en återhållsam sprängkraft som i ett nafs raderar ut alla dåliga vibbar i högtalarnas omgivning. Låtar fulla av tro och förhoppning. För den som har tappat tron, den som fortfarande vill tro på något, eller den som bara vill höra vacker musik. Peace, man.

Martin Theander

Annonser

Filed under: Album #20, Betyg 09, Martin Theander, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: