Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Album: ROY HARGROVE’S CRISOL – Habana

ROY HARGROVE’S CRISOL

Habana

Verve/Polygram

Waco i Texas har väl på senare år mest gjort sig känt som platsen för det blodiga slaget mellan delstatspolisen och en av USA:s alltför många fanatiska religiösa sekter; en tragisk händelse som slutade med massdöd bland sektmedlemmarna.

Men staden kan förknippas med liv och njutning också. Åtminstone om vi väljer att lyssna på Wacos unge trumpetarlöfte Roy Hargrove, 27, som på några år etablerat sig som en av de mest intressanta solisterna och bandledarna inom jazzen. Enligt många bedömare är han Wynton Marsalis naturlige efterträdare. På sitt nya album för Verve lämnar Hargrove dock Texas vidder för att tillsammans med ett tio man starkt band göra en musikalisk resa till Kuba — till rytmernas, färgernas, passionernas Havanna. Hos Hargrove och hans medmusiker i Crisol finns glöden och hettan som vi normalt förknippar med just dansmusik från den här regionen. »Habana« är en ohyggligt svängig och medryckande platta, som endast vid ett par tillfällen avviker från själva grundpulsen. Redan i inledande »Oh-Mi Seh Yeh« rullar allt igång, först via slagverken, sedan den bubblande basen och därefter blåsarna, där inte minst Hargrove själv leker tittut med lyssnarna. Det är lätt, lekfullt och mycket lockande. Likaså i »Una Mas«, med ettrigt gitarrspel av Russell Malone och sylvassa trumpetfraseringar av Hargrove.

Över huvud taget finns det många utmärkta solistinsatser på skivan, exempelvis altsaxofonisten Gary Bartzs läckra slingor på »Nusia’s Poem«, eller tenoristen David Sanchezs utflykter i »Afrodisia«, som onekligen gör skäl för sitt kärleksfulla namn. Ett verkligt fyrverkeri.

Micke Widell

Filed under: Album #25, Betyg 07, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: