Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Album: HANSON – Middle of Nowhere

HANSON

Middle of Nowhere

Advanced Music/PolyGram

Min femåriga son kan hur lätt som helst, liksom jag kunde när jag var liten, böja benen bakom sitt eget huvud. Själv kan jag numera möjligen få knät och pannan att mötas.

Det betyder lyckligtvis inte att man står på toppen när man är fem.

Inom damgymnastik har barnets överlägsna fördelar i fråga om kroppsvikt slagit ut rutinen, känslan och förädlingen av sporten som bara kan komma av erfarenhet. Och barnpop kan ibland imponera på samma sätt som småflickorna i OS-gymnastiken. Småknattar som hamrar boogie på piano eller lirar fusiontrummor är alltid god TV-undehållning. Liksom brödratrion Hanson hos David Letterman för någon månad sedan.

Man blir rörd. Men inte för att musiken i sig berör, utan just för att det är underbara ungar som visar upp underbara känslor.

Enda undantaget jag kan komma på, där en sådan här upplevelse också sammanstrålat med fullmogen popkänsla, är den klassiska TV-scenupptagningen av Jackson Fives »I Want You Back«, med lille Jacko i centrum, långt innan han blev Wacko.

Ändå är jag nära att gå på tricket när det gäller Hanson. Plattan rivstartar med två tonårigt bubbelpoppiga neonplåster, producerade i »Odelay«-anda av The Dust Brothers, och jag tänker på tidiga sjuttiotalets Kasenetz-Katz-fabrik och tuggummi-grupper som 1910 Fruitgum Co och Ohio Express.

»Thinking of You« och »MMMBop« är helt och hållet oemotståndliga; suveränt sjungna av trettonåriga Taylor Hanson, som har en betydligt näpnare, målbrottslös röst än sextonårige storebrorsan Isaac, vars målbrottsraspiga röst bara känns frustrerande omogen.

Ändå sjunger han inte ett dugg sämre än Taylor, det är bara det att tiden hunnit ifatt honom. Och om några få år kommer hela Hanson att få kämpa som en övermogen Macaulay Culkin för en värdig vuxenkarriär.

Kjell Häglund

Filed under: Album #25, Betyg 03, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: