Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Album: THE BACKSLIDERS – Throwin’ Rocks At the Moon

THE BACKSLIDERS

Throwin’ Rocks At the Moon

Mammoth/MNW ILR

The Backsliders är ett riktigt grabbaband, den sort som låter sin sångare introducera en låt med orden: »This one goes out to every woman who’s ever let me put my face in that special place«. Och som på omslaget stoltserar med att de är »ugly but honest«. Men som är bra ändå.

Musiken hänger mellan country och rock, mellan Parsons och The Blasters, mellan Yoakam och Los Lobos. Precis som nämnda referenser har de den där naturliga förmågan att gå in och ut ur de olika genrerna utan att man tänker på det. Tuffa grabbar, men med stora hjärtan. Det blir varken för mycket elgitarrer eller tröttsamma macho-poser. Men bra historier. Den i »Hey Sheriff«, om hur allt går fruktansvärt snett i mötet med lagens representant, skulle jag vilja se filmad.

Detta är bara gruppens andra platta — den första var en EP, liveinspelad i Raleigh, North Carolina — men det märks att medlemmarna inte kommit direkt från high school, att musiken länge varit ett sätt att ta sig fram i livet. De dåliga låtarna är redan bortkastade och allt sitter där det ska sitta, med andra ord. Och Pete Anderson, countryns allra vassaste producent, har säkert ytterligare dragit åt skruvarna. Ingen kan som han se till att rytmsektionen får rätt snärt i markeringarna och att gitarrerna klipper på rätt sätt. Steve Howell och Brad Rice är för övrigt utmärkta gitarrister, med både muskler och hjärna i sitt spel. Liksom Chip Robinson är en utmärkt sångare, av det slag som kan sälja sina texter, oavsett om det handlar om kallsvettigt drama eller bara simpel kärlek.

Det här är amerikansk musik i marginalen, men chansen är stor att vi om tio år plockar fram det här som en riktigt fräck och tidlös platta. Varför vänta till dess?

Lennart Persson

Filed under: Album #25, Betyg 07, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: