Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Album: 20 MILES – 20 Miles

20 MILES

20 Miles

Fat Possum/Border

Fan vet om grabben är riktigt klok. Judah Bauer, som i vanliga fall kränger fler av de rostiga riffen bakom Jon Spencer än vi anar, har varit i Mississippi, där han storögt och dödsföraktande spelat in med »riktiga« bluesmän. När jag intervjuade honom förra året kallade han resultatet för »en blandning av Afrika och Lower East Side, krig och Wagner«. För mig låter det mest som ett ohämmat slamrande i en repetitionslokal. Men ändå inte utan charm.

Så lät det nämligen även om Bauers förra sidoprojekt, trippel-singeln »Ragged Backyard Classics« på In The Red Records, inspelad i New York. Skillnaden är att han här har spelat in där Blues Explosion gjorde sina inspelningar med Mississippi-legenden R.L. Burnside. Lunati Farms, Mississippi. Långt bortom all ära och redlighet, på en plats allmänt känd som »the jungle«, ensam vit bland väldigt svarta människor. »En rätt bisarr tripp« kallade han det själv. Tror jag det.

Han har bland annat spelat in med Othar Turner och hans Rising Star Fife & Drum Band. Turner är nittio år gammal och gruppen spelar gamla »field hollers« från slaveriets tid, med fyra-fem olika trummor och flöjt. Det slutade med att Turner skällde ut Bauer för att han spelade »modern trash« och stormade ut ur studion.

Bauer skruvar stärkarreglaget i botten och ger järnet, i beprövad juke joint-stil. Han sjunger hellre än bra, men hamrar hårresande riff ur sin gitarr. Mycket mer blir det inte. Men någonstans mitt i det monotona malandet hittar han då och då fram till en förhistorisk groove, ett trans-framkallande tillstånd, som onekligen fördjupas om ni drar era egna volymreglage i botten.

Lennart Persson

Filed under: Album #25, Betyg 05, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: