Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: WILMER X – Hallå världen!

WILMER X

Hallå världen!

EMI

Artister och band som kan sin rock’n’roll- och soulhistoria på handens fem fingrar och dessutom förstått hur man applicerar de här kunskaperna, den här kärleken, och de ouppnåeliga förebilderna till sin egen svenska vardag är väldigt, väldigt få.

Nisse Hellberg är en av dessa artister och Wilmer X ett av de här banden. Så många andra kan jag inte komma på så här på rak arm. Nomads? Möjligen, men de sjunger på engelska och spelar därför i en annan liga. Peter LeMarc? Jag tror bara att jag tänker på honom i det här sammanhanget för att jag vet att han älskar sin Philadelphia-soul och sin rhythm’n’blues så intensivt.

Wilmer X är unika. Och när de vill är de Sveriges bästa band. Någonsin.

Wilmer X består av fullvuxna män som trycker upp egna T-shirts med gamla svartvita Bo Diddley-foton och singeletiketter från Stax eller Specialty, som älskar klassiska amerikanska serietidningar, hjular av glädje när ännu en bortglömd Howlin’ Wolf-demo dyker upp på CD och har Howard Hawks samlade filmer på video. När de grillar i trädgården plockar de fram jalapenon och sätter »Another Saturday Night« på repeat i CD-spelaren. Och helt säkert har de läst Nick Hornbys »High Fidelity« och känner igen sig på varenda sida.

Jag tror i alla fall att det är så.

De skulle så lätt kunna gå över en gräns och bli den skånska rock’n’rollens svar på »Nattsudd«. Men det gör de aldrig.

Wilmer X drivs vidare av någon sorts stolthet som de är ganska ensamma om.

Utan ursäkter låter de Jalle, Wilmers egen Clarence Clemons, fortfarande garnera var och varannan låt med sina munspelssolon.

Jag kan inte tänka mig att någon annan än Nisse Hellberg skulle få för sig — än mindre komma undan med — att skriva en texmexigt romantisk cajun om en nyskild helgpappas längtan efter ex-frun och barnen.

»Ett fritt fall« är en crampsaktig fuzzfest som till och med Lux Interior skulle vara nöjd med. I »Vinter året om« möts Rascals »Groovin’« och Smokeys »Tracks of My Tears«. »Full garanti« har en mer konsekvent bilsymbolik än Springsteens »Racing in the Streets«. Och »Sjuk av att se dej med någon annan än mej« är ännu ett lysande exempel på den Hellbergska stolthet som vägrar att låta sig trampas på.

Att alltid bibehålla sin stolthet och sin värdighet är något av det viktigaste Hellberg lärt sig av sina förebilder från Mississippi. Och den löper som en röd tråd genom hela Wilmers produktion. De kan strö ord, som de flesta tycker är ganska komiska, som »mambo« och »bongo« omkring sig. För det känns att de menar dem.

Kanske är Pål Svenres produktion ibland en smula för snäll, men jag har gärna överseende med det. I stort sett är »Hallå världen« ett lika makalöst album som »Mambo Fever«. Och »Mambo Feber« är, om ni nu inte redan visste det, fortfarande en av de bästa skivor som spelats in i det här landet.

I några få låtar går de över en gräns och blir lite för småputtrigt trevliga. När damerna i kören på »Tre scener ur ett elakt spel« wailar loss låter de inte som Sweet Inspirations, de låter bara som svenska körsångerskor brukar göra på svenska skivor. I Spector-lika »Nyckeln till ditt hus« och i titelspåret och första singeln, »Hallå världen«, tangerar refrängerna den alltid lika vanligt vänliga svenskpopen som jag mer förknippar med Farbror Blå eller Pontus & Amerikanerna än med Wilmer X.

Men efter att spelat sönder deras kärleksförklaring till raspig R&B från den amerikanska södern — »Där Mississippi flyter fram« — känns Wilmer X som det enda band som har min fulla tillåtelse att fnissa högljutt åt Primal Scream.

Och »Den fria världen« är årets bästa popsång på svenska. Så det så.

Andres Lokko

Filed under: Album #15, Andres Lokko, Betyg 08, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: