Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: WHIPPING BOY – Heartworm

WHIPPING BOY

Heartworm

Columbia/Sony

Historieberättare. Låtskrivare med litterära ambitioner och kvaliteter. De växer inte direkt på träd inom populärmusiken och på varje Morrissey och Nick Cave går det alltid hundratals illitterata korkskallar. Ett nytt namn att ta på allvar är Ferghal McKee, född och uppväxt i Dublin. Det är Ferghals tankar som lyfter Whipping Boy från att vara ett totalt otidsenligt gothband, där Chameleons och Psychedelic Furs satt svårartade brännmärken i det musikaliska (död)köttet. Han kan använda kärlekens klichéfyllda språk på ett sätt som får banaliteter att framstå som viktiga:

»she’s the air I breath, not too pure for me, she’s the only one for me, now and always«.

Det är samma känsla och känslighet som i Noel Gallaghers »Live Forever« eller den sprudlande refrängen i Wannadies »You and Me Song«. Texten till »When We Were Young« fångar fint in hela barndomsförloppet; första kärleken, första stölden, första fyllan (på Pernod och Cider), känslan av att vara odödlig och att aldrig bli äldre. Och när han sjunger »the toughest kid in the street, could always be bought over« ser jag i ögonvrån Kents Joakim Bergs stenkastande barndomshjälte »Frank« imponera på sina yngre kamrater.

»The Honeymoon Is Over« är samma mäktiga pop som framförs av Nick Cave och hans Bad Seeds, de återkommande stråkarren är rakt igenom snyggt anlagda, och den brutala skildringen av ett förhållande som havererar i »We Don’t Need Nobody Else«, visar ånyo att McKee inte är någon pinsam rödvinspoet. Whipping Boy är det mest intressanta som hänt svartrocken sedan Nick Cave startade Birthday Party.

Terry Ericsson

Filed under: Album #15, Betyg 06, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: