Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: WC & THE MAAD CIRCLE – Curb Servin’

WC & THE MAAD CIRCLE

Curb Servin’

Pay Day/PolyGram

»Alright, is everybody ready?«

WC har ett oerhört fånigt artistnamn. Men med vänner som Coolio och Ice Cube så får man kalla sig vad man vill. WC utgjorde i slutet av åttiotalet ena halvan av duon Low Profile. Deras album »We’re in This Together«, från 1989, var en av det årets coolaste partyplattor. Low Profiles DJ Aladdin samplade i albumets sista spår, »Make Room For the Dub B.U.«, Smokey Robinsons intro från »Mickey’s Monkey« och genom hela låten löpte hans pipiga »one, two, three, four« och »alright, is everybody ready?« som en duett med WC. Och samma albums »Keep ‘em Flowin’« låter än i dag lika svalt tillbakalutad vid bardisken som Young MC:s »I Come Off«.

Low Profile splittrades 1990 och »Curb Servin’« är det andra album WC släpper med The MAAD Circle.

Sedan deras förra album, som kom för tre år sedan, har WC och valda delar av The MAAD Circle medverkat på Coolios första soloalbum och WC har värmt upp publiken på flera av Ice Cubes turnéer.

På »West Up« bjuder WC och DJ:n Crazy Toones ner polarna Ice Cube och Mack to till studion och frågar sig småfnissande hur det kommer sig att resten av USA inte har respekt för västkustens rappare, trots att de säljer fler skivor än alla andra tillsammans.

Det är ett funkigt långfinger med en lampskärm på huvudet. Och så fortsätter det. Crazy Toones spelar favoritskivor, en bluntad WC blir glad när han får höra The Chi-Lites och levererar genast en improviserad rap.

Det vilar en skön partystämning över hela »Curb Servin’«. Och ibland räcker det ju alldeles utmärkt. Men de går aldrig lika långt som själsfränderna i Digital Underground ofta gjorde. Det blir — om vi för en sekund glömmer WC:s artistnamn — aldrig fånigt.

WC & The MAAD Circle är rapvärldens Southside Johnny & The Asbury Jukes. De får nöja sig med att verka i skuggan av sina mer kända vänner, men de har utan tvekan de roligaste festerna.

Andres Lokko

Filed under: Album #15, Andres Lokko, Betyg 07, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: