Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: LEON WARE – Taste the Love

LEON WARE

Taste the Love

Expansion/import

Soulbutiken Expansion Records i Manchester blomstrade under några få år i slutet av åttiotalet. Soulfanatiker och discjockeys från hela Europa vallfärdade till den lilla affären för att botanisera bland ägarens — den legendariske northern soul-DJ:n och journalisten Richard Searling — smakfullt utvalda sortiment av ny oberoende amerikansk soul som glömts bort, som inte längre passade in och som vägrade anpassa sig till rådande swingbeat eller house. Låtskrivare och sångare som Ronnie McNeir, Sam Dees och Leroy Hutson var några av dem. Expansion Records gjorde för soulmusiken vad franska New Rose och engelska Demon alltid gjort för rock’n’roll-legender. De gav bortglömda och utbrända artister en plattform och, som tack för lång och trogen tjänst, gav de artisterna självkänslan åter. Som en överkursernas Hall Of Fame.

Likt de flesta artister de dyrkar är skivbutiken i Manchester numera en skugga av vad den en gång var. Den har flyttat till ett trist industriområde lite längre från stadskärnan och påminner mer om en ordinär, halvtom skivbörs som bara råkar ha soul och funk i backarna. Långt ifrån det soulmecka det en gång var. Men med oförändrad entusiasm fortsätter de sin mission.

Leon Ware var i över tio år anställd som låtskrivare på Motown. Sin första hit skrev han åt The Isley Brothers, northern soul-klassikern »Got to Have You Back«, som The Undertones spelade in på sitt sista album. Hans namn återfinns i parenteserna under ett oändligt antal Motown-låtar från mitten av sextiotalet fram till slutet av sjuttiotalet. Hans största stund var Marvin Gayes album »I Want You« från 1976.

Leon Ware spelade just då — tillsammans med Dianas bror, T-Boy Ross — in ett soloalbum. Motown-bossen Berry Gordy fick höra en av Wares låtar, »I Want You«. Gordy älskade den och skickade över den till Marvin som blev lika tagen och genast ringde upp Ware för att få höra resten av albumet. Det fick han. Ware blev beordrad att radera sin egen röst från låtarna och sedan byggde de hela »I Want You« kring det oavslutade album som egentligen skulle ha blivit Leon Wares triumf.

Efter »I Want You« fortsatte Ware skriva för andra artister och spelade in flera utmärkta soloalbum, alla i det karakteristiskt släpiga och sexiga tempot från »I Want You« intakt. Speciellt »Musical Massage« (Motown) och »Rockin’ You Eternally« (Elektra) är värda några dygns sökande i dammiga skivbörsar. Inget av Wares solomaterial har återutgivits.

Under åttiotalet försvann han allt längre ut i den periferi där de flesta av soulhistoriens fotnoter brukar hamna, där de spelar in lågbudgetsoul för små lokala etiketter och ibland bjuds över av engelska artister som letar efter sina rötter. Leon Ware hjälpte Mica Paris med hennes andra album.

Leon Wares nya album, som Expansion licenserat från det lilla amerikanska bolaget Kitchen Records, låter precis som det borde göra och innehåller just den blandning av nyinspelade klassiker och nyskrivet material som Expansions skivor brukar göra. Ware tar sig an »Come Live Me Angel« från »I Want You« och titelspåret från »Musical Massage« och gör det bra. Ibland övergår musiken i ren easy listening, men hans röst låter fortfarande som Marvin Gayes, det har den alltid gjort. Fast utan Gayes djup och bredd. Han håller sig i Marvins högre register och stannar där. Ibland övergår fraseringarna i ren imitation.

Skälet till att Ware 1976 gav bort hela sitt album till Gaye var just att Marvin var hans störste idol och förebild. Jag vet inte om han förbannar det i dag, med tanke på alla Marvin-boxar och samlingar som finns ute i dag så ramlar det nog ner en och annan royaltycheck i familjen Wares brevlåda. Men lyssnar man på »Taste of Love« kan man lätt föreställa sig att det mycket väl hade kunnat vara Marvin Gaye själv som spelat in den. Om historien velat annorlunda. Om Marvin hade levt och verkligen blivit den utbrända föredetting han alltid hotade att bli.

Andres Lokko

Filed under: Album #15, Andres Lokko, Betyg 05, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: