Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: THURMAN – Lux

THURMAN

Lux

Righteous/House of Kicks

Det är höst 1995 och det är utan tvekan svårt att imponera just nu. Blur, Oasis och Pulp har alla släppt fantastiska album och sedan ett par veckor lever jag i ett musikaliskt vacuum — isolerad med just »The Great Escape«, »(What’s the Story) Morning Glory?« och »Different Class«. Trots detta har jag aningar om att det inte är något av dessa album utan Oxford-trion Thurmans debut-CD »Lux« som kommer att betyda mest för min skivsamling denna höst.

För hur mycket jag än älskar både »Definitely Maybe« och »…Morning Glory« sa höll jag Beatles för suveräna popmakare långt innan jag hörde introt till »Supersonic«. Och trots att Blur som grupp betytt mer för mig än några andra är det inte »The Great Escape« som fått mig att börja lyssna på Kinks.

»Lux« är den av höstens skivor som — efter en djupdykning i skivbörsens sjuttiotalsback — tvingat mig att gnugga dammet ur ögonen.

Det är från förra decenniets första hälft Thurman hämtar sin inspiration. Från den tidsperiod då T-Rex toppade englandslistan, låtskrivarparet Chinn/Chapman knåpade ihop hits åt Sweet, David Bowie avskyddes av en hel nation, Gary Glitter regerade och Slade var Englands mest framgångsrika popgrupp. Med glamrockens popularitet kom glitter i håret, platåkängor, androgyna män och vevande gitarrarmar att bli högsta mode. Allt detta ackompanjerades av de stompiga treminutersepos Thurman gör sitt bästa för att stöpa om i nittiotalsform.

»Lux« berikas med rena rip offs av både T-Rex »Get It On« och Slades »Gudbuy T’ Jane«. Bildsköne sångaren Nick Kenny är Englands nye glamprins. Han är ett hysteriskt Bowie-fan och liksom Jarvis Cocker älskar han sin gröna Lurex-skjorta mer än något annat.

Det är höst 1995. Thurman släpper ett album som fått mig att ta ett jättekliv in i ett nytt musikaliskt årtionde. Det har nu blivit ännu svårare att imponera.

Madelaine Levy

Filed under: Album #15, Betyg 07, Madelaine Levy, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: