Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: THE TONY RICH PROJECT – Words

THE TONY RICH PROJECT

Words

La Face/BMG

Trots att Atlanta-bolaget La Face vid det här laget har säkrat ett par centimetrar i skivhyllorna hos de flesta etniska grupper i USA, står den svarta befolkningen ständigt i fokus när de ägnar sig åt målgruppstänkande. Antonio »LA« Reid och Kenny »Babyface« Edmonds vill presentera en artist för varje afroamerikanskt sammanhang; från socker-soul med Toni Braxton i Cosby-familjens vardagsrum till bistra ghettorim med Outkast på en stereo i Bronx.

— It’s the rhythm of black lifestyles, sa LA:s bror Bryant Reid i The Atlanta Journal i fjol.

Han försäkrade att La Face skulle skräddarsy ett soundtrack ät varje ny svart livsstil som dök upp. Därför är det lätt att föreställa sig att vokalisten och producenten Tony Richs debutalbum är avsett att fylla ett blankt område på bolagets karta över den afroamerikanska verkligheten. Det området är i så fall beläget någonstans i mellanvästern, i mindre städer där gitarrbaserad countrymusik regerar och urban soul med elektroniska kanter upplevs som jobbig även av svarta.

Tony Rich löser problemet genom att sjunga soul till gitarrkomp. Det känns fånigt att behöva bli förvånad över det, ungefär som om gitarrock skulle vara av vitt ursprung, men tio år av hip hop, house och swingbeat framställd på maskiner gör att ett akustiskt ackord bakom en svart röst känns exotiskt.

Rich växte upp i Detroit och lyssnade lika mycket på Springsteen som Prince när han var tonåring. Efter att ha sjungit i mängder av vokalgrupper kom han via en bekant i kontakt med den unge stjärnproducenten Dallas Austin, och snart hade han fått in en fot i La Faces stora musikfabrik där han fick börja på verkstadsgolvet med körsång, remixar och låtskrivande. Först efter två år fick han spela in ett eget album.

Styrkan på »Words« är de varma arrangemangen, Tonys sidenlena röst och ett elegant gitarrspel. Svagheten är de lite väl slappa melodierna. Så länge ingen hajar att Tony behöver något brutalcatchy för att slå i bondhålorna lär de blanka zonerna på La Face-kartan förbli blanka.

Fredrik Strage

Filed under: Album #15, Betyg 05, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: