Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: µ-ZIQ – In Pink Effect

µ-ZIQ

In Pink Effect

Planet µ/Virgin

Michael Paradinas, mannen bakom pseudonymer som µ-Ziq, Tusken Raiders, Jake Slazenger och Gary Moschles, skulle egentligen ha blivit arkitekt. Han gick på Kingston University i London till för två år sedan då en av kassetterna han spelat in till sina kompisar kom på villovägar och landade i stereon hemma hos Richard »The Aphex Twin« James som gav ut rubbet på sin etikett Rephlex.

Kanske är det lika bra att Michael valde att designa ljud i stället för byggnader. Om han följt samma estetik i sitt arkitektoniska arbete som i sitt musikaliska skulle husen ha blivit skyskrapor fyllda av sprickor; deras fasader skulle rasa samman, brandlarmen skulle tjuta för jämnan, hissen skulle mest stå stilla men mitt i natten börja rusa upp och ner som en jojo, trapporna skulle gå åt alla håll samtidigt som på en Escher-målning, rören i väggarna skulle dunka i breakbeattakt och elledningarna skulle spränga ut sig själva ur väggarna likt blodkärlen i huvudet på R.E.M:S trummis och få hela kåken att spraka av elektricitet.

µ-Ziq (uttalas »music«) låter hårt, skitigt, jazzigt, vackert och brusigt på en och samma gång. Celloarrangemang och akustiska gitarrer kolliderar med spruckna jungletrummor. Uttjänta tromboner kastas in i en vägg av sequenceroväsen och ett gäng pipiga Roland TB-303:or står och ryker. Efter en kvart känns skivan som en enda oprovocerad kickboxningsmatch mellan Michael, hans maskiner och en hel orkester där »The Wailing Song«, »Mr. Angry«, »Funky Pipecleaner« och »Old Fun #1« lämnar de värsta blåtirorna i vinylen.

»In Pine Effect« är avsevärt häftigare än sina föregångare »Tango ‘N’ Vectif« och »Blue Limbo«.

Fredrik Strage

Filed under: Album #15, Betyg 08, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: