Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: DUBSTAR – Disgraceful

DUBSTAR

Disgraceful

Food/EMI

Newcastle-trion Dubstar har inte speciellt mycket med dub att göra. Visst lunkar flera av deras ljusa popsånger lite fram och tillbaka på jamaicanskt vis, men de festa av dem är så snutfagra att man tänker mer på det som spelas i turistfreestyles på stranden i Kingston än de mörka ljud som farbror Perry kokar ihop i sin källare.

Faktum är att till och med Saint Etienne framstår som halvskumma dreadheads när man placerar dem bredvid Dubstar. I alla fall rent musikaliskt.

Sarah Blackwood, Steve Hillier och Chris Wilkie skulle ha kunnat vara Ace Of Base om de bara haft lite mindre mellan tinningarna. Deras debutalbum »Disgraceful« tar vid där One Doves »Morning Dove White« slutade, blandar in lite yllekoftiga folkviseinfluenser från The Cranberries men lyckas ändå landa på rätt sida av gränsen mellan det lättsvävande och irriterande.

»The Day I See You Again« är det starkaste spåret med sina bombastiska stråkharmonier. Där sjunger Sarah om ett par som återses för att om möjligt lappa ihop sitt spruckna förhållande. De är fyllda av tvivel på varandra och flickan säger: »If the man you’ve grown to be is more Morrison than Morrissey/I’ll tell you straight as we undress that things got better when you left«.

Ganska kul, faktiskt.

Problemet är att Dubstars CD-häfte är så anskrämligt att man måste ta ut linserna innan man bläddrar igenom det. Rosa moln, gummiankor, vampyrtänder, plastslangar, ljusblå glasbitar, fluffiga djurtofflor, prästkragar och stympade dockor trängs i en hemsk blandning som till och med Jeff Koons skulle vända blicken från.

»Disgraceful« är en stunds fin underhållning så snart man stoppat in den i ett Saint Etienne-konvolut.

Fredrik Strage

Filed under: Album #15, Betyg 06, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: