Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: CYPRESS HILL – III (Temple of Boom)

CYPRESS HILL

III (Temple of Boom)

Ruffhouse/Sony

»We’re the same motherfuckers we used to be/The same motherfuckers we used to be!« vrålade House Of Pain i en låt för ett par år sedan. Trots att Cypress Hills producent och låtskrivare DJ Muggs sedan ett gräl inte längre jobbar med Everlast och hans kumpaner skulle ovanstående refräng lika väl kunna sammanfatta det budskap Muggs och rapparna B-Real och Sen Dog vill få fram på sitt tredje album »III (Temple of Boom)«.

Med fem miljoner sålda skivor, en beundrarskara till stor del bestående av vita tonårskillar som kallar varandra »homies« och ett flitigt turnerande som gjort dem till den stora amerikanska rockpublikens favoritrappare jämte Beastie Boys, har Cypress Hill hamnat i ett läge där de måste försvara sin trovärdighet nere på gatan; om det så ska ske med explosiva rim, en falukorvsfet joint eller en kärve från en M-16.

»III« är delvis en återupplivning av den malande och krutdoftande hampaswing som gjorde debuten »Cypress Hill« så cool när den släpptes för tre år sedan. Samtidigt har trion behållit de ettriga nonsenstirader som på uppföljaren »Black Sunday« fastnade likt cannabisrök i hjärnan och fick en att le, nicka med huvudet och glömma att helheten var en smula enformig.

Gäster från The Wu-Tang Clan (RZA har producerat mördarboogien »Killa Hilla«, där flera av polarna från Staten Island-klanen kastar sig över mikrofonen) och texter som skildrar »la vida loca«, det galna livet nere på gatan, gör att »III« känns som ett enda stort »Fuck You« kladdat med spritpenna i pannan på trions kritiker.

En av anledningarna till att »Black Sunday« gjorde Cypress Hill till ett hip hop-band för Rolling Stone-läsare var att de nästan uteslutande rappade om att röka på. De blev ett Cheech & Chong maskerat i basebollkepsar och tatueringar, ett skönt alternativ för vita musikkonsumenter som ville digga in lite hip hop utan att behöva stå ut med anklagelser om att de var djävulen och personligt ansvariga för att ha spöat upp Rodney King.

På »III« riktar Cypress Hill blicken ut från rökrummet och, även om de ser världen omkring sig genom vattenpipans glas, låter de vassare, otäckare och mer relevanta än förut.

»Make a Move« inleds med Samuel L. Jacksons Gamla Testamentet-recitation ur Hesekiel 25:17 i »Pulp Fiction«; »…and I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger/Those who attempt to poison and destroy my brothers/And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.«

När pistolskotten ljuder genom högtalarna och följs av ett samplat kontrabasgroove och B-Reals knarriga ordflöde känns det som om det är man själv som ligger i soffan i Tarantinos shoot clown-scen och känner kulorna fläka upp bröstkorgen.

Skräckfilmsstråkar, gamla stumfilmspianon och hemska ylanden spökar överallt. DJ Muggs verkar ha bjudit in Dario Argento, Lucio Fulci och hundra andra blodtörstiga regissörer i studion eller i alla fall ha laddat hemmavideon med det otäckaste som går att hyra för pengar.

Största bristen är egentligen singeln »Throw Your Set in the Air« där B-Real rimmar låttiteln med den förutsägbara raden »Wave it around like you just don’t care« vilket vi redan hört Warren G och tusen andra rappare freestyla fram på konserter. Bonuslåten »Everybody Must Get Stoned« känns inte heller särskilt djärv.

Detta till trots är »III« den både nerhaschade och uppgroovade skiva man önskade sig från Cypress Hill.

De är samma motherfuckers som de brukade vara. Och de har faktiskt blivit bättre.

Fredrik Strage

Filed under: Album #15, Betyg 07, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: