Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #15] Album: THE AMPS – Pacer

THE AMPS

Pacer

4AD/MNW ILR

Kim Deal har haft ett litet helvete efter att hennes band The Breeders slog igenom på bred front med 1993 års »Cannonball«. Först blev hennes syster, tillika gitarrist i Breeders, fasttagen för heroininnehav och påtvingad en längre tids rehabilitering. Sedan äkte hon själv fast när hon skyltade lite väl öppet med att ha hasch liggande på sätet i sin bil.

Systerns rehabiliteringsåtaganden var kanske slutet på The Breeders, för den neurotiske Kim hade inte tålamod att invänta hennes frisläppande utan startade i stället The Amps. Som redan fått ihop sitt debutalster.

Inledande titellåten är nog det starkaste Kim gjort sedan »Cannonball«, en lo-fi-pärla som vibrerar av Stereolabs lågmäldhet och en extrem underproduktion som gör det svårt att urskilja texterna utan hundraprocentig koncentration. Lo-fi-tendenserna är otvivelaktigt albumets behållning, för när The Amps tar på sig punkkostymen blir det mindre angeläget. På ett spår gör de en Wire-pastisch à la Menswears »Daydreamer«; på ett annat gapsjunger Kim som en getingstucken Poly Styrene, som skriker ut sitt hat mot konsumtionssamhället. Men Kim är visst bara arg över några tömda glas eller nät.

»Full on Idle« låter som en vilda västern-duell mellan Jeffrey Lee Pierces Gun Club och Kims tidigare band The Pixies, och på det hela taget är The Amps inget dåligt surrogat för The Breeders. 100% lo-fi nästa gång och de blir dunderbra.

Terry Ericsson

Filed under: Album #15, Betyg 06, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: