Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: VYBE – Vybe

VYBE

Vybe

Island/PolyGram

Swingbeat-scenen växer sig ständigt större, och framför allt i kategorin kvinnliga vokalensembler finns det en talrik flora av hotpants, attityd och gruppnamn med alternativa stavningar att botanisera i. Nuttin’ Nyce, Whyte Kuntz, Kut Klose, Xscape; listan kan göras lång.

Flickorna Debbie, Dove, Tanya och Pam utgör västkustkvartetten Vybe, och denna självbetitlade platta är deras första. För produktionen står Something For The People, som också ligger bakom Brandys succéalbum från tidigare i år. När låtlistan visade sig innehålla Stevie Wonders »Knocks Me Off My Feet« från »Songs in the Key of Life«, höjde jag ett irriterat ögonbryn och befarade att få tvingas utstå kvalificerad wailarslakt av denna en av hans vackraste ballader, men under genomlyssningen ramlade ögonbrynet ner i normalläge igen och jag fann mig själv nicka gillande. Vybe gör den nämligen fullkomlig rättvisa och inte ett uns själfullhet har gått förlorad i deras återhållsamma och varsamma tolkning. »Återhållsamhet« är förresten ett ord som präglar hela plattan. Det må låta som en antites men det är just avsaknaden av excesser i röstakrobatik som gör att Vybe sticker ut bland sina soulsisters i genren. Medan exempelvis Blackgirl och Brownstone nästan tjoar sönder sina debutalster, håller Vybe sina röster i strama tyglar och nöjer sig med att bara antyda den kapacitet som finns.

Musikaliskt handlar det om klassisk soul med tydligt sjuttiotalsstuk som svävar över tunga funk- och hip hop-rytmer, och melodierna är som oftast i genren utmärkta. »Vybe« är således ingen särskilt nyskapande eller originell platta, men den är i sin sparsmakade elegans synnerligen njutbar.

Vad de däremot borde låta bli är att leka TLC, som i tramsiga »Sexy — Interlude«-plagiatet »I Don’t Like It«. På de senares färgsprakande och lekfulla »CrazySexyCool« var det ett festligt (skam)grepp, i den här tjusiga miljön känns det opassande som en Barry White i cat-suit.

Anna Hellsten

Filed under: Album #14, Anna Hellsten, Betyg 07, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: