Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: TOMMY 16 – Shauna

TOMMY 16

Shauna

A West Side Fabrication/MD

Medlemmarna i norrländska Tommy 16 vill gärna tro att de spelar pop med stark och tydlig amerikansk accent. I en intervju på annan plats i POP #14 menar sångaren och gitarristen Urban Holmberg att de gjort »Shauna« — sextettens debut-CD — som ett slags svar på Jayhawks hyllade »Tomorrow the Green Grass«. Och visst, när han säger det så… man känner igen vissa moment. Till exempel stämsången. Och countrykulören.

Men Tommy 16 låter ändå inte som ett amerikanskt band. Absolut inte som ett svenskt heller. Tommy 16 låter som ett brittiskt band som vill vara amerikanskt, och är »Shauna« likt något så är det Teenage Fanclubs »Grand Prix«.

Det säger en hel del om hur djupt rotad den brittiska popkulturen är hos den blågula indiegenerationen. Inte ens när de verkligen försöker lyckas de små anglofilerna frigöra sig från sina förebilder.

Anmärkningsvärt — men inte misslyckat. Tvärtom. I brytningen mellan det brittiska och amerikanska, mellan ambitiös intention och begränsad förnyelseförmåga, skapas faktiskt utsökt pop. Pop med muskler, hjärta och förbluffande melodisk spänst. Flera av debutens tretton låtar — i synnerhet »The Wolverines«, »27«, »#1 Single« och »Record« — låter som klockrena hits i mina öron.

Med tanke på i vilket band de här västerbottningarna vanligtvis huserar — Hardy Nilsson — är det lätt att häpna. De vill av förklarliga skäl inte att man jämför de båda banden, men kontrasten är för björt för att kunna passera helt okommenterad. Där Hardy är fyrkantig, klumpig och trist, där är Tommy smidig, alert och rolig. Dessutom kan Urban Holmberg sjunga. Det kan inte Jan Pettersson.

Finaste West Side-fyndet sedan Bear Quartet.

Per Bjurman

Filed under: Album #14, Betyg 07, Per Bjurman, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: