Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: REBECKA TÖRNQVIST – Good Thing

REBECKA TÖRNQVIST

Good Thing

EMI

Det räcker att höra en halv låt av Rebecka Törnqvist för att inse att detta inte kan vara något annat än svenskt. Kanske finns där något dolt eko av ursvensk folkviseton, kanske är det vemodet i hennes röst som bryter mot den sofistikerade ljudbilden.

Något speciellt är det. Annars lyckas man inte med konststycket att bli utnämnd till statsministerns favoritartist och folkrörelsens lilla fästmö, utan att tappa trovärdighet i de trendkänsliga salongerna.

Folklighet och finess i samma bukett — det är vi sannerligen inte bortskämda med.

I titellåten och öppningsspåret låter det till och med som om hon är inne på ett ännu djärvare spår: att knuffa bort alla mediokra dansband och bjuda upp till lördagsdans, med en ljuvlig steelförstärkt schlager för frusna famnar.

Om det fortsatt så hade detta kunnat bli en klassiker. Men Törnqvist vill inte hålla sig till en sak. Hon skjuter åt alla håll på en gång och varvar vaggvisor och lätt fumlig funk med olika variationer på den vita jazzsoul hon och Pil Svenre mutade in på debuten för två år sedan. Det är lovvärt på sitt sätt, men om det ska fungera krävs det ett betydligt starkare låtmaterial än det vi bjuds här. Jämfört med »A Night Like This« är det snäppet svagare i nästan varje spår — vilket också smittar av sig på hennes sång.

Rebecka Törnqvist kan bli en stor svensk artist, inget snack om den saken. Men om detta varit debutplattan hade nog varken Ingvar eller innegängen brytt sig.

Martin Jönsson

Filed under: Album #14, Betyg 05, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: