Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: TIA – Über Babe

TIA

Über Babe

Record Station/BMG

En Blondie-revival kan inte göras bättre än så här. Låtarna, soundet, arren, rösten, uttalet, texterna, omslaget, kläderna, sminket, håret, allt stämmer. Så här var det, så här kändes det i början av åttiotalet. Det är inte utan att man fäller en och annan tår över svunna tider när man hör saker som den totala Blondie-seansen »Blinded«, med halva Gyllene Tider som kompband. Annars är Tia mer än en svensk Debbie Harry. Musiken är inte bara Blondie, utan bredaste möjliga amerikanska mainstream-postnew wave och billboardpowerpop; alltså tuttenuttig teenagepop med heavy metal-gitarrer.

Michael Ilbert har med känsla återskapat atmosfären av instängt pojkrum med gula Sire Records-etiketter på hälften av den dammigt travade vinylen. Blundar jag hårt blir jag nitton igen — och minns en sommarförälskelse som hade svarta slingor precis vid sidbenan i sitt peroxidblonderade hår, som aldrig tog bort mascaran utan bara målade över med ny och som ville älska till »Heart of Glass«. Herregud, var är hon nu? Jag vet bara var hennes föräldrar bodde för tolv år sedan, man tog tunnelbanan till Hallonbergen och så gick man under en viadukt och in i skogen och runt en sjö och in i en villa… »once I had a love, and it was a gas, soon turned out had a heart of glass«.

Ska jag betygsätta nostalgivärdet måste Tia få en tia. Annars vete fan. »Über Babe« är betydligt bättre genomförd än Stars On Mars likartade nostomaniprojekt härom året, men Tia lär få svårt att staka ut en karriär på amerikansk 1983-rock så totalt bortom tid och rum. Det är för bredbent för indiepubliken och för retrochic för massorna.

Kjell Häglund

Filed under: Album #14, Betyg 05, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: