Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: MOKENSTEF – Azz Izz

MOKENSTEF

Azz Izz

Outburst/PolyGram

De bilder rappare förmedlar av Los Angeles är vanligtvis som hämtade ur filmen »Menace II Society«. Det är guldsmycken, crack, basebollträn och »buck ‘em down«-attityd. Soul-artisternas LA är däremot »Beverly Hills 90210« rakt ut i fingerspetsarna, med äppelpaj, poolpartyn, beachvolley och »I Love Your Smile«.

Sångerskan Mo och rapparna Kenya och Stefanie — tillsammans MoKenStef — hör till de grupper som inte bara kombinerar soul och hip hop utan också lyckas skildra det mindre glamourösa tonårsliv som ofta försvinner mellan ytterligheterna. »Azz Izz« är deras debutalbum. Till extremt catchy new jill swing tar de upp vardagsproblem på ett sätt som känns både uppriktigt och engagerande. De rappar och sjunger om sina hemkvarter Inglewood och South Central, om hur livet går sin gilla gång, med lika delar realism och romantik. Allt från soliga dagar på stranden till svarta dagar fyllda av hjärtesorg får plats.

»Don’t Go There« börjar som en vanlig kärlekslåt men övergår i ett »date rape«-drama när killen tafsar för mycket efter bion och tjejen protesterar: »You can’t have none of this/Quit whining like a bitch and take me home.« Titelspåret är en vädjan till pojkvännen att han ska vara sig själv och inte spela tuff som de andra grabbarna i gänget nere på Long Beach. »Stop Callin’ Me« handlar om en jobbig home-boy som telefonterroriserar tjejen.

Dramatiken påminner om en del gamla Shangri-La’s-låtar där kärleken var vacker men full av trassel.

Den erotiska biten är dock mer avancerad än på sextiotalet. »Azz Izz« är som gjord för att avlyssnas i en walkman vid elevskåpen på high school, men lite för avklädd för att spelas högt på föräldrarnas stereo. »Sex in the Rain«, en blöt historia från sovrummets balkong, och raggaflörtande »Push«, med textraden »I need a low licker«, är så foxy att trions fans kommer att rodna.

Fredrik Strage

 

Filed under: Album #14, Betyg 07, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: