Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: LISA LOEB & NINE STORIES – Tails

LISA LOEB & NINE STORIES

Tails

Geffen/MCA

Att döpa sin kompgrupp efter Nordamerikas mest klassiska novellsamling är kaxigt. Men Lisa Loeb är en dam med både biblioteksglasögon och skinn på näsan. Hon är dessutom den första artisten utan skivkontrakt som nått förstaplatsen på Billboard-listan, sedan kompisen Ethan Hawke spelat hennes ballad »Stay (I Missed You)« för regissören Ben Stiller och denne bestämt sig för att det var låten som »Reality Bites«-publiken skulle nynna på i bilen hem från bion.

Men rimligtvis borde någon A&R-person ha nappat på Loeb ganska snart även utan soundtracket. Inte för hennes begåvning, utan för att hon uppfyller så många av önskningarna i bolagens brev till tomten. En Sheryl Crow för östkusten. En Belinda Carlisle för vuxna. En Rickie Lee Jones utan den där konstiga jazzen. En rumsren Liz Phair. Take your pick eller ta allt på en gäng.

Den största charmen ligger dock inte i mångsidigheten, utan i hennes sätt att hantera sångerna. Hon har levt med dem ett tag, ruskat om dem ordentligt och gett dem det temperament som passar dem bäst i det här sammanhanget. Ibland med viskningar och pauser, ibland med rop och gitarrlarm — men alltid med värme och trovärdighet. Här har vi låtar som det går att lära känna, med en starkare kompiskänsla för varje lyssning.

Det finns inga avgrunder mellan raderna, som hos Salinger. Men lyckliga slut är också OK ibland.

Martin Jönsson

Filed under: Album #14, Betyg 06, Martin Jönsson, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: