Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: CAROLINE LEANDER – Wait For Your Soul

CAROLINE LEANDER

Wait For Your Soul

dB/CDA

I den oförtjänta Stockholmsskuggan av Rebecka Törnqvist och Viktoria Tolstoy spelar Caroline Leander in ljuvliga singer/songwriter/jazz/soul-album nere i Malmö.

Visst påminner hon mycket om Törnqvist, både röst-, stil- och utseendemässigt, men där Rebecka förlitar sig på sin ex-pojkvän, pianisten Pål Svenre, är Caroline allt-i-ett på egen hand; skriver låtarna själv och hanterar Steinway och Rhodes som en jazzigare Carole King.

Inte minst var Caroline, med mångårig rutin från den europeiska jazztouren, först i den här crossovervågen av nya svenska sångerskor med jazzrötter: debutalbumet »Lucky Dreams« kom redan 1992. Den plattan var mera renodlat jazzig; här tar hennes rytmsektion tilltalande minimalistiska grepp på västkust-, latin- och funkgrooves, och den har utökats med Lady Lynette-gitarristen Ulf Turessons växlingar mellan Muscle Shoals och Walter Becker.

Som referenser frestas jag också att ge så spridda namn som Working Week, Michael Franks och Steve Dobrogosz.

Sångerna är byggda i klassisk kalifornisk singer/songwriter-arkitekturens anda, med ständigt djupa luftintag, mjukt formade om flygelns runda klanglåda, och en mångfald av bryggor, stick och andra variationer. De magnifika arrangemangen har den för hela albumet ovärderliga förtjänsten att de både understryker passionen och skyler bristerna i Carolines hjärtliga, men något valhänta texter.

Jag anser nog att Leander är dimensionellt bättre än Törnqvist, på bredden och djupet och i längden, men utan tvekan finns det ett större glapp mellan texter, sånger och sound hos Leander. Inte minst som Svenres stockholmska finish trots allt är ett strå vassare än produktionen här.

Musikaliskt är trettioåriga Caroline Leander fullständigt fullgången. Textmässigt har hon en del att fundera över. Och jag kan inte låta bli att fantisera om hur det skulle kunna låta om Tambourine Studios tog hand om inspelningen nästa gäng.

Kjell Häglund

Filed under: Album #14, Betyg 06, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: