Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: MICK HARVEY – Intoxicated Man

MICK HARVEY

Intoxicated Man

Mute/Sonet

»Intoxicated Man« är australiensaren Mick Harveys hyllning till Serge Gainsbourg, den skamlöst snusksensuelle fransman som på sextiotalet förförde världen med små mästerverk som »Harley Davidson« och »Bonnie & Clyde«, båda framförda tillsammans med Brigitte Bardot. Mick Harvey själv har gjort sig mest känd som medlem i The Birthday Party, Nick Caves The Bad Seeds och Crime & The City Solution, men har också producerat ljudspår till flera TV-serier och filmer (bland annat »Ghosts of the Civil Dead« med Nick Cave i en av huvudrollerna). »Intoxicated Man« är hans första soloalbum.

Harvey har knappast haft som ambition att göra någonting helt nytt av sitt grundmaterial: han har helt enkelt översatt Gainsbourg till engelska och flyttat honom en bit från Paris i riktning mot sin egen europeiska favoritstad, Berlin. Eftersom många av sångerna är skrivna för både mans- och kvinnoröst har han tagit hjälp av skivbolagssystern Anita Lane, som även hon härstammar från Australien och tidigare har fått hjälp av Harvey med flera låtar till sitt eget, sorgligt förbisedda debutalbum »Dirty Pearl«. De två är ett briljant sångpar; Harveys röst är dov, varm och Leonard Cohen-mjuk (för att slippa säga Gainsbourg-mjuk) medan Lanes är en kylig lolitastämma, vibrerande av mörk, förbjuden erotik.

Alla låtar på »Intoxicated Man« har en underton av dekadent romantik, som stiger upp till ytan i sånger som »Sex Shop« och »Lemon Incest«, och — lätt maskerad — i »The Barrel of My 45« och »Jazz in the Ravine«. Men Gainsbourg skrev också mer känslobetonade kärlekssånger, med titlar som »Overseas Telegram« och »I’ve Come to Tell You I’m Going«, och charmiga betraktelser som »New York USA« , där han berättar om sin fascination för New Yorks skyskrapor — »I get high so high, I get high so high, when I see New York, New York USA«. Minst lika charmig är den redan nämnda hyllningen till motorcykelåkandets frihet: »Harley Davidson«.

Mick Harvey introducerar Gainsbourg för en publik som hört långt ifrån allt han gjort — om ens något — och förstorar honom samtidigt för dem som inte förstår de franska texterna (som jag). Alla som uppskattar Nick Cave & The Bad Seeds eller är det minsta intresserade av Serge Gainsbourg borde lyssna på »Intoxicated Man«.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #14, Betyg 07, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: