Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: EMMYLOU HARRIS – Wrecking Ball

EMMYLOU HARRIS

Wrecking Ball

Grapevine/Kommunikation

»Wrecking Ball« låter inte som något annat ni någonsin hört med Emmylou Harris. Det här är bättre. Och det är definitivt första gången ni hör Harris tolka Jimi Hendrix…

Utan att på något vis förringa älskade plattor som »Blue Kentucky Girl«, »The Ballad of Sally Rose« eller »Angel Band« så känns det här tveklöst som hennes modigaste, vackraste och själsligt mest brännande platta hittills. Att en sån platta kommer efter tjugofem år som kompromisslös och kvalitetsmedveten artist är både förvånande och hoppingivande.

Att en artist med en så väl etablerad position är beredd att satsa sin countrypublik för att ta ett steg som ingen har vare sig väntat på eller förväntat sig är naturligtvis, mest av allt, underbart. Speciellt när resultatet är så gastkramande vackert och tjurskalligt egensinnigt.

Inspelningarna är gjorda i intimt samspel med producenten Daniel Lanois, precis den visionär och stämningsskapare jag inbillar mig att Harris behövde för att ta det här steget. Tillsammans med bland andra sin närmste medarbetare, gitarristen Malcolm Burns, U2-trummisen Larry Mullen och Neville Brothers basist, Tony Hall, har han byggt upp ett ljudlandskap ni kommer att känna igen från hans produktioner åt U2 och The Nevilles, men framför allt från hans eget mästerverk, »Acadie«. Kargt och jordigt, laddat med en märklig inåtvänd elektricitet, dränkt i en mytisk Louisianastämning som är helt hans egen skapelse. Mycket luft mellan tonerna, och en spänning som skapas lika mycket av vad man utelämnar som vad man faktiskt spelar. Det är ett ljudbygge utan minsta glitter att gömma sig bakom och Lanois har en förbluffande förmåga att alltid hitta rätt sätt att lyfta fram låtarnas emotionella kärna. Allt är dessutom inspelat snabbt och enkelt, i princip live, vilket förstärker nakenheten i både låtarna och Harris röst.

Harris röst står självklart i centrum, det är den hela plattan vilar på. Hon har alltid varit nyansernas mästare, de känslomässiga glidningarnas och de outtalade förhoppningarnas oslagbara uttolkare. Här överträffar hon ändå sig själv. Och även om sångare som Neil Young, Kate & Anna McGarrigle, Steve Earle och Lucinda Williams gästat inspelningarna så gör de sig mer kända än hörda. Som distinkta, men samtidigt genomskinliga väsen bidrar de till låtarnas stämningar utan att höja sina röster. Det här är Emmylous platta.

»Wrecking Ball« är dessutom den optimala Emmylou Harris-plattan, så här mitt i nittiotalet. Relevant, utmanande och i perfekt samklang med vad som händer just nu, men utan att tappa kontakten med ursprunget. Trångsynta fans må förfärat ta ett steg tillbaka, men alla ni som gillat Harris av de rätta anledningarna kommer inte att ha några som helst problem med att ta till er musiken på »Wrecking Ball«.

Det är musik som är mörk och obönhörligt intensiv. Den talar om sorg och saknad; men också om en längtan efter själslig harmoni, och människans nästan oförklarliga förmåga att uthärda svårigheterna och att fånga de ögonblick då vi kan glömma dem. Ett av plattans allra mest magiska ögonblick är versionen av Neil Youngs titellåt, när Harris med en röst som är lika mycket en snyftning sjunger att »I’ll wear something pretty in white… and we’ll go dancing tonight«.

Det är knappast en kommersiell platta, musiken och de mörka stämningarna är definitivt inte lättillgängliga, men det är en platta ni kommer att kunna söka skydd och tröst i under resten av era liv. En sann melankolikers önskedröm.

Och ni som tidigare inte kunnat ta till er Emmylou Harris för att hon varit för mycket »country« är bara att gratulera. Den här plattan kommer att ta andan ur er.

Lennart Persson

Filed under: Album #14, Betyg 10, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: