Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #19] Timbuktu

I ETT LUND överfullt av gitarrgrupper som döper sig efter brittiska byhålor och radar upp sextiotalsinfluenser tills de blir blåa i synen, är Timbuktus hårt hip hopiga debuttolva »Lifestress« en präktig vitamininjektion. De feta rytmerna och den strama produktionen har en distinkt östkustkänsla, och Timbuktu levererar sina rim med ett flyt och en säkerhet som skvallrar om en nära förtrogenhet med språket och kulturen.

— Mina föräldrar är från New York, och jag lärde mig svenska först på lekis, berättar han.

Ett par gånger om året brukar han åka över till USA, och besöken medför alltid en kreativ kick.

— Folk sitter och kör rhyme-battles nere i tunnelbanan, och försöker hela tiden överglänsa varandra. Sånt upplever man aldrig i Sverige.

Timbuktu har, inte oväntat, ett kluvet förhållande till svensk hip hop.

— Absent Minded är otroligt bra, men så har han också ett svenskt perspektiv på det han gör. Annars känns mycket som nån sorts bourgeoisie-rap. Många försöker beskriva en jävlig tillvaro de inte har någon erfarenhet av.

Timbuktu har skrivit ihop rim sedan han var 15. Sedan dess har han rappat sig runt Sverige och Danmark, och han har bland annat ett samarbete med dansken Cutfather — mannen bakom groovet i Mark Morrisons »Return of the Mack« — i bagaget.

Nu ligger Timbuktu på Stockholmsetiketten Superstudio som alldeles snart ger ut »Lifestress« på singel. Låten ingår också på Christian Falks och DJ:n Sleepys album som släpps efter sommaren. Timbuktu hoppas även på att få göra en video.

— I USA är det svårt för hip hop-grupper att få tillstånd att uppträda, för det blir alltid så bråkigt under konserterna. Videon blir allt viktigare, titta bara på Busta Rhymes och Wu-Tangs grejer. Med en bra video kan man hävda sig i konkurrensen.


Anna Hellsten

Filed under: Anna Hellsten, hemma, POP #19, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: